Основателят на охранителната фирма "Клуб 777" Георги Калапатиров - Жоро

...
Основателят на охранителната фирма "Клуб 777" Георги Калапатиров - Жоро
Коментари Харесай

Босът на Клуб 777 Жоро Италианеца разстрелян заради откуп

Основателят на охранителната компания "Клуб 777 " Георги Калапатиров - Жоро Италианеца /вдясно/ е разстрелян поради подкуп, с който щял да купи свободата си. Това считат околните на шефа на "Седмиците " 22 години след неговото ликвидиране.
Жоро Италианеца е покосен от един патрон в сърцето, до момента в който е едвам на 20 години. В началото на април 1995 година той е в конспиративност, тъй като ченгета го търсят поради пердах в пловдивска дискотека. Със съдружника му Петър Петров-Патерицата са оповестени за национално търсене. Двамата се крият в Гърция, след което се връщат в България. В края на март са в курорта Боровец, като даже не дават тип, че се тормозят от полицията, споделя по-късно братът на убития - Христо.
На 5 април Жоро Калапатиров се отбива у дома. Носи спортно облекло и споделя с майка си, че отива към Пловдив. Във съдбовната нощ против четвъртък той освобождава защитата и водача си и отива на мистериозна среща на Гребната база.
Пристига там с куфар, препълнен с пари. Предполага се, че пачките са били за ченге, което е поискало огромна сума, с цел да го смъкна от бюлетина с търсените бандити. На доближените си Италианеца загатнал, че би трябвало да реализира договорка.
Вместо свободата си Георги Калапатиров среща гибелта. Той е покосен от един патрон право в сърцето. Екзекуторът ползва чудноват способ, описват очевидци, видели натрупа на боса на "Седмиците ". Ризата му не била продупчена от изстрела, което значи, че килърът я е изместил, преди да стреля от упор. Според други теории убиецът е резнал и сънната артерия на жертвата си за по-сигурно. Развиват се и версии, че Италианеца е погубен на друго място, а тялото му е захвърлено там.
И до през днешния ден не е ясно кой стои зад убийството и кой е дръпнал спусъка. За разстрела е проверяван посоченият за автокрадец номер 1 в страната по това време Ганчо Въчков-Ганеца, само че инспекцията демонстрира, че не е намесен.
Жоро Италианеца приключил спортното учебно заведение в Чепеларе, упражнявал битка дружно с авера си Петър Петров-Патерицата. Заедно ходили на лагери в Белмекен, Троян и Тетевен. Когато приключили, Калапатиров отпътувал за Италия, където играел футбол, степ танци и упражнявал деца по битка. Три години живял в Милано. През 1992 година се върнал в Пловдив. Година по-късно дружно със Стоян Ненчев-Цеко, Валери Димитров, Румен Алабаков и други представители на спортните среди основали "Клуб 777 ". Започнали да се занимават с охранителна и застрахователна активност.
Калапатиров вложил в бизнеса спестяванията си от работата в Италия. "Обмени парите си от престоя там и започва работата в "седмиците " с 1 800 000 остарели лв. ", спомнят си негови близки. Заради гурбета го кръщават с прякора Италианеца. "Беше красавец, ходеше постоянно доста добре облечен, издокаран като манекен ", споделя националната певица Елена Чаушева, която е близка другарка на Калапатиров и Патерицата.
В мутренските години двамата имат и друго лице. Набърквали се в спорове с съперници в застрахователните структури, стигало се и до стълкновения. "Калапатиров не се намесвал постоянно в кавги, само че не е оставал и встрани ", споделят негови познати. "Животът на Жоро и Пешо бе спорен. Те изнесоха част от прехода и за много неща са били подведени ", уверени са сподвижниците им.
Босове от групировките на прехода се събират всяка година в Пловдив на панихида за годишнината от показния разстрел на Жоро Италианеца. Те идват при започване на април под тепетата, като мястото на срещата нормално се пази в загадка. В кръчмата канят сръбски оркестър, който извършва обичаните песни на умрелия, а в негова памет на масата стоят рози и рамка със фотографията му. "Те бяха радостни момчета, умееха да честват и уважаваха приятелите си ", споделят уредниците. Те палят свещи на лобното място на Италианеца и на гроба му в родното му село Златитрап.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР