Основателят на милиция Пазители на клетвата“ (Oath Keepers) Стюарт Роудс

...
Основателят на милиция Пазители на клетвата“ (Oath Keepers) Стюарт Роудс
Коментари Харесай

Крайнодесен в САЩ - осъден за противодържавен заговор за атаката срещу Капитолия

Основателят на милиция „ Пазители на клетвата “ (Oath Keepers) Стюарт Роудс и различен изтъкнат член на крайнодясната група бяха приети през вчерашния ден за отговорни по обвинявания в противонароден скрит план за офанзивата против Капитолия на 6 януари 2021 година Други трима съобвиняеми бяха оправдани, предадоха Ройтерс и АП.

Бившият командос Роудс е приключил право в Йейл, само че след това бива лишен от адвокатски права. Той е най-известният от петимата обвинени по най-важния измежду множеството правосъдни процеси (близо 900) по отношение на кръвопролитния протест на последователите на Доналд Тръмп. Втори обвинен от това дело Кели Мегс също бе приет за отговорен по обвиняване в противонароден скрит план, а останалите трима – Кенет Харелсон, Джесика Уоткинс и Тома Колдуел – бяха оправдани. 

Федералният областен арбитър Амит Мехта управлява правосъдния развой. Журито разисква решенията си в продължение на три дни. 

През 2009 година Роудс основава милицията „ Пазители на клетвата “, която е формирана от някогашни и настоящи военни, чиновници от правоохранителните органи и доброволци от цивилен патрули. Членове на групата се появяват, постоянно тежко въоръжени, на демонстрации и политически прояви из Съединени американски щати, включително на митингите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял служител на реда в Минеаполис. 

Въз основа на десетки криптирани известия, аудиозаписи и видеокадри  от камери за наблюдаване прокуратурата открива, че скоро след изборите през ноември 2020 година Роудс стартира подготовката за въоръжено въстание, което да предотврати предаването на властта от Тръмп на определения Джо Байдън. През седемте седмици на показания правосъдните заседатели чуха по какъв начин Роудс е пропагандирал последователите си да се вдигнат в отбрана на Тръмп, по какъв начин е обсъждал опциите за „ кръвопролитна “ революция и по какъв начин е предупреждавал, че „ Пазителите на клетвата “ може да се вдигнат на въстание.

Ройдс и Мегс са първите приети за отговорни в противонароден скрит план за последните близо 30 години. Това обвиняване рядко се е предявявало след Гражданската война в Съединени американски щати.

Следващият месец стартират още два правосъдни процеса, свързани с офанзивата против Капитолия. 

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР