Основателят на компанията New Energy Finance (преди Bloomberg New Energy

...
Основателят на компанията New Energy Finance (преди Bloomberg New Energy
Коментари Харесай

Цената на слънчевата енергия ще се понижи до 1 цент за кВтч до 2030 г.


Основателят на компанията New Energy Finance (преди Bloomberg New Energy Finance) Michael Liebreich разгласява в последните дни на декември 2018 година годишната си прогноза за по-нататъшното развиване на слънчевата енергетика.

Според него минималната единна цена на слънчевата електрическа енергия може да спадне до 1 щатски цент за киловатчас (кВтч) до 2030 година Разбира се, става въпрос за цената на слънчевата сила в най-благоприятните места с най-високо равнище на слънчево греене. Средната цена, съгласно неговата оценка ще е по-висока – 2-3 цента за кВтч.

Освен това, както акцентира Libreich, изискване за намаляването на цената е ниската стойност на капитала. Повишаването на лихвите на паричния пазар се отразяват отрицателно на стопанската система на слънчевата енергетика, защото финансовите разноски сами по себе си съставляват главният дял от всички разноски за виталния цикъл на производството от слънчевите съоръжения.

Прогнозата за спада на цената на слънчевата сила е основана на исторически данни.

„ Всеки, който чака, че цената на слънчевите акумулатори ще престане да спада е простак “, споделя той като се базира на нужните съществени запаси за производството на слънчевите панели. Ой акцентира, че цената би трябвало да падне два пъти спрямо актуалната минимална цена от 1,97 цента реализирана на търгове в Мексико. Както разяснява в своя публикация Владимир Сидорович, по-рано компанията GTM Research пресметна, че „ теоретичният най-малко “ на цената на слънчевата сила през идващите години има място за намаляване на цената до 1,47 американски цента за киловатчас през 2022 година

Голямо проучване на Massachusetts Institute of Technology сподели, че по-нататъшно намаляване на цената на модулите е допустимо, а съществени фактори за него са успеваемостта, размера на предприятието (мащабът на производство) и цената на материалите (с изключение на силиция).

Понижение на цената на слънчевата сила ще окаже своята тежест в структурата на енергетиката, само че надали може да се оцени какъв брой тъкмо е тази тежест. Съществуват доста прогнози и сюжети за енергийното развиване. Всички те се сплотяват към това, че каузи на слънчевата сила ще пораства, само че разминаването в оценките е към момента доста огромно. Оценката на МАЕ е да дял на слънчевата енергетика от 10 % през 2050 година, само че има и прогноза на DNV GL, съгласно която 40% от електрическата енергия в света към тази дата ще е на база на слънцето.

Michael Liebreich предлага сюжети, съгласно които слънцето ще е в основата на производството на 100% и 150 % от международната електрическа енергия.

„ Просто мисля, че електрификацията може да стане доста по-бързо от предстоящото, в тандем с повишаването на слънчевата сила доста по-бързо от оповестените „ рационални прогнози за идващите 31 години “, споделя той.

https://www.linkedin.com/pulse/scenarios-solar-singularity-michael-liebreich/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР