Основателят на гиганта Джеф Безос гледа към следващия сектор, в

...
Основателят на гиганта Джеф Безос гледа към следващия сектор, в
Коментари Харесай

Новият рекламен гигант

Основателят на колоса Джеф Безос гледа към идващия бранш, в който да наложи доминация на Amazon

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
eMAG ще отвори шоурум в България следващата година

Компанията е добавила 141 хиляди нови клиенти през 2016 година
5 сеп 2017
И други търговски вериги желаят да бъдат купени от Amazon

Закупуването на Whole Foods от компанията на Джеф Безос отключи страховете в бранша
5 сеп 2017
Microsoft и Amazon сплотяват сили при гласовите асистенти

Устройствата на двете компании към този момент ще могат да се свързват
4 сеп 2017
Електронната Шампионска лига

Турнирите по електронни спортове стават все по-голям бизнес, а растежът на почитатели дава обещание огромни доходи от реклама и спонсорства
1 сеп 2017
Amazon обезпечи финансиране за закупуването на Whole Foods

Пазарът на корпоративни облигации отбелязва рекордно равнище
16 авг 2017

Дълго време на пазара на онлайн реклама имаше един огромен състезател - Гугъл. През последните години Фейсбук бурно се разрасна и изскочи като единствения евентуален съперник за лидерската позиция на интернет колоса. Но някак безшумно в сегмента се намести нов упорит участник, който обаче не крие упоритостите си да стане главен фактор - интернет колосът Amazon желае да е третият мотор в промишлеността.

Макар компанията да не афишира публични данни за приходите от рекламния си бизнес, към този момент става все по-ясно, че той продължава да пораства. Неотдавна изпълнителният шеф на най-голямата рекламна организация в света WPP, сър Мартин Соръл, разгласи, че оборотът на Amazon от реклами е 2.5 милиарда $ през предходната година. За съпоставяне - платформата Twitter, която от години се пробва неособено сполучливо да стабилизира бизнеса си и има надалеч по-ранен старт в бранша, е генерирала 2.25 милиарда $ в същия този сегмент.

Рекламата е считана за един от бъдещите съществени мотори на Amazon и е ясно за какво: маржът е по-висок, подкрепена е от ритейл активността на колоса и може да има същото позитивно финансово и бизнес отражение върху групата, както облачните услуги Amazon Web Services, с които компанията към този момент е водач на пазара.

Amazon не предлага точни данни за този бизнес, а го включва в категорията " Други ", сплотяваща по-малки действия като брандираните кредитни карти на компанията. За предходната година общият оборот на тази категория е към 3.4 милиарда $. Така че оценката на Соръл може да се окаже точна, изключително като се има поради, че той има надалеч по-дълбок взор върху пазара от елементарните наблюдаващи. В същото време други анализаторски компании са по-консервативни в предвижданията си: eMarketer предвижда, че рекламният бизнес на Amazon ще нарасне с към 30% през тази година до 1.5 милиарда $ и ще надвиши 2.4 милиарда $ до 2019 година За съпоставяне - Гугъл регистрира над 79 милиарда $ от реклами през 2016 година, а Фейсбук - 27 милиарда $. Очакванията са оборотът на Twitter да се свие и точно Amazon да поеме част от този бизнес.

Как потегли всичко

Amazon се впуска в рекламния бизнес през 2007 година, като в началото слага продуктови реклами на личните си уеб сайтове - нетаргетирани, статични банери на Amazon.com и IMDb.com. Впоследствие групата разраства наличието си, като притегля огромни марки като Lexus, Chrysler и доста други, които навлизат и на устройствата и приложенията на онлайн колоса като Kindle, Amazon Shopping за iOS и Android, и други

Постепенно компанията създава личната си DSP (Demand Side Platform) платформа. Тя се употребява за автоматизирано закупуване на рекламна повърхност, или така наречен програматик модел. Тази платформа се базира на цялата потребителска информация на Amazon и може да таргетира клиентите и отвън уеб страниците на групата. През последната година Amazon доста разрасна предложенията си към организации и марки. Например организациите могат сами да закупуват реклами през подразделението Amazon Media Group (AMG).

Знам какво купуваш

В връзките с сътрудниците си Amazon напълно естествено е да акцентира върху голямата й мощност като шопинг колос, разкрива Digiday. Специализираният уебсайт е попаднал на презентация за клиент, в която компанията разкрива, че събраната от нея информация дава подробна картина по какъв начин потребителите търсят, обмислят и купуват неща, и то освен от Amazon, само че и в други платформи. Богатството от данни за клиентите е по-голямо даже от Гугъл и Фейсбук. Първата компания знае какво хората търсят, а втората - какви са ползите им, само че Amazon схваща какво купуват и по какъв начин го вършат. Таргетирането става през поведенчески, контекстуален, демографски, географски и други правила, и то в голям мащаб. Amazon има над 300 млн. консуматори на Amazon.com и информация за всеки от тях - къде живеят, какво търсят и купуват, и по този начин може да сътвори потребителска картина по-добре от всеки различен, разяснява Digiday. Най-естественото е да желае и да прави пари от тези данни. Преди няколко месеца групата пусна и нова автоматизирана платформа - Advertiser Audiences, която дава опция на марките да качват личните си CRM данни за клиентите си, с цел да ги напаснат с тези на Amazon.

В онлайн колоса ясно осъзнават опциите и затова и усилват екипа си в този сегмент. Според финансовия шеф Браян Олсавски са привлечени най-вече чиновници точно в този бизнес.

Потенциалът пред Amazon е огромен, тъй като от ден на ден консуматори стартират търсенето на артикули непосредствено през Amazon, а не през търсачки - 55% oт онлайн купувачите в Съединени американски щати през 2016 година по отношение на 44% година по-рано. Междувременно делът на обичайните търсачки е понижен от 34% на 28%. Така че няма да е никаква изненада до няколко години Amazon да се трансформира в една от най-големите рекламни платформи. В Morgan Stanley дават най-оптимистична прогноза за бизнеса - да доближи доходи от 7 милиарда $ през 2020 година Анализаторите също по този начин чакат този сегмент да е приоритет за групата и да компенсира възможното закъснение на други действия като Amazon Web Services. А и маржът в бранша е към 20-30% по отношение на едвам 5% в търговията. Десет години след навлизането си в рекламата, този бизнес към момента носи дребна част от приходите на Amazon. Но в случай че съдим по тактиката на компанията на Джеф Безос в други сегменти, където последователно тя се трансформира в хегемон, не е изключено и в този случай групата да е измежду водачите през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР