Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е арестуван на Бахамските острови

...
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е арестуван на Бахамските острови
Коментари Харесай

Основателят на фалиралата FTX е арестуван на Бахамите

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е задържан на Бахамските острови по искане на американските прокурори. Акцията се е случила в понеделник – ден преди да даде показания пред Конгреса за неочаквания срив предишния месец на една от най-големите тържища за криптовалута в света.

Арестът бележи зашеметяващо изпадане в недружелюбност за 30-годишния бизнесмен, необятно прочут с буквите си SBF. По-рано той употребява взрива на биткойн и цифровите активи като цяло, трансформирайки се за негативно време в милиардер.

Базирана на Бахамите, борсата FTX започва през 2019 година и разгласи банкрут на 11 ноември 2022 година Компанията не съумя да набере финансиране и да предотврати колапса си, предизвикан от всеобщото евакуиране на пари от платформата – търговците изтеглиха 6 милиарда $ единствено за 72 часа.

Тогава стана ясно, че Банкман-Фрийд скрито е употребявал потребителски средства на обща стойност 10 милиарда $, с цел да поддържа своя търговски бизнес.

Арестът идва в миг, когато Банкман-Фрийд се готви да упрекна някогашните си юристи, новия изпълнителен шеф на FTX Джон Рей и конкурентния борсов оператор Binance по време на чуването в Конгреса.

От свидетелските показания, чиято чернова бе забелязана от Reuters, излиза наяве, че Банкман-Фрийд възнамерява да каже, че е бил притиснат от юристите да номинира Рей за основен изпълнителен шеф след неочакваното приключване на потребителски средства. А когато минути по-късно е изискал да промени решението си след постъпило предложение за милиарди долари ново финансиране, те му споделили, че е прекомерно късно.

Банкман-Фрийд към този момент няма да може да свидетелства, съгласно конгресмена Максин Уотърс, която в изказване сподели, че е сюрпризирана да чуе за ареста му. Показанията на Рей ще продължат.

Американските прокурори споделиха, че обвиняванията против Банкман-Фрийд ще бъдат разкрити във вторник. Сред тях, по информация на New York Times, са такива за машинация и пране на пари. Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати настрана позволи обвинявания, свързани с нарушавания на законите за скъпите бумаги, сподели регулаторът в понеделник.

Никога не съм се опитвал да извърша машинация “, сподели Банкман-Фрийд в изявление на 30 ноември на срещата на върха на Dealbook на New York Times.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинFTX Сам Банкман-Фрийд задържан банкрут ПоследниНай-четениЛичности 44 Основателят на банкрутиралата FTX е задържан на Бахамите Наука 504 Съединени американски щати са постигнали теоретичен пробив при термоядрената сила Бюджет и финанси 196 Глобалният дълг е намалял през 2021 година Енергетика 860 „ Булгаргаз “ предлага 40% повишаване на газа Компании 9966 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6250 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 6140 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Политика 2798 Русия усилва оптимално производството на мощни оръжия Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР