Основателят на българската софтуерна компании Телерик“ Васил Терзиев е кандидат-кметът

...
Основателят на българската софтуерна компании Телерик“ Васил Терзиев е кандидат-кметът
Коментари Харесай

ПП, ДБ и „Спаси София“ подкрепиха официално Васил Терзиев за кмет на София

Основателят на българската софтуерна компании „ Телерик “ Васил Терзиев е кандидат-кметът на София, повдигнат от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “. Той бе публично разгласен през днешния ден, на конференция на трите политически сили.

Формации считат, че Терзиев е претендентът, който може да постави завършек на 18-годишното ръководство на ГЕРБ в столицата и да получи огромна част от гласовете на идните локални избори, които ще са решаващи за Политическа партия, защото те ще вземат участие в борбата за първи път.

Най-вероятно Терзиев ще се конкурира с досегашният ръководител на Столичния общински съвет – Георги Георгиев – който се чака да бъде повдигнат от ГЕРБ.

Много от вас ме познават като подхващат, други като вложител, трети като другар, за четвърти съм съидейник в обществени дела, а за някои съм просто тати “, съобщи на формалната гала по представянето си.

Терзиев разяснява, че влиза в политиката, с цел да построи " едно по-хубаво бъдеще София, тъй че да бъде по-различен град на бъдещето. "

За тази цел ни трябват доста хора, които да мечтаят самоуверено и да го желаят. Мога да споделя с най-голямо удовлетворение, че тези хора ги има и сме работили неуморно, с цел да изградим мощна стратегия, да изберем верните персони за общински съветници и районни кметове. "

Той сложи фокус върху образованието, тъй че учебните заведения да се трансфорат в  централното място на всеки квартал. Освен това Терзиев съобщи, че казусът с неналичието тук-там в детските градини би трябвало да бъде решен вечно. Коментира, че е значимо " да създадем по-касив, организиран и зелен град с вложения в квартали, а не всичко да е фокусирано върху центъра като визитка картичка на София.

Това ще го реализираме посредством основаването на добре работеща админситрация, която работи с и за жителите, почетенно и стимулирано. "

Той добави, че районните кметове ще получат повече пълномощия, без значение от коя партия са. Така ще знаят, че служат на жителите, които са ги избрали, а не на централната власт, изясни той.

Амбицията ни е след 4 години да се погледнем в очите и да сме удовлетворени, че не е имало разлики сред това, което сме споделили и това, което сме изпълнили. "



Още преди дни името на Терзиев се завъртя в общественото пространство, защото на записа от съвещание на Националния съвет на „ Продължаваме промяната “ (ПП), публикуван от депутата Радостин Василев, се чува глас, сходен на Кирил Петков, който споделя:

Говорихме с Васко Терзиев, да го запитвам. Викам: „ Пич, ти си претендент за кмет, какво мислиш по тая тактика? “
Кой е Васил Терзиев?
Роден е през 1978 година и приключва „ Бизнес администрация “ в Американския университет в България. През 2002 година дружно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев основават българската софтуерна компания „ Телерик “. Тя беше продадена на американската Proggress за 260 млн. $ през 2014 година

Освен това е съосновател и на „ Телерик Академия “, която се занимава с образованието на програмисти, както и на „ Кампус Екс “, чиято цел е основаването на удобна среда за започващи компании.

През 2017 година Терзиев влиза в ръководството на фонда за рискови вложения Eleven, само че по информация на „ Капитал “ напуща през май тази година и остава единствено като вложител във фонда.

Член е и на Борда на шефовете на Endeavor България, която също подкрепя млади бизнесмени. Терзиев е и вложител в първия български „ еднорог “ – компанията Payhawk.

Бил е член и на УС на „ Заедно в час “, както и на Американския университет в България.
Политически възгледи
До момента Терзиев не е изразявал обществено мнение за ръководство на София. В средата на 2022 година, когато бе гласуван избор на съмнение на постоянния кабинет „ Петков “, той участваше в митинга срещу свалянето на държавното управление. Тогава той разяснява пред „ Свободна Европа “, че не е съгласен 

още веднъж да се не престават старите модели на хора, които не се вясват в Народното събрание, седят някъде надалеч, взимат решения и го играят като кукловоди. “

Миналата година разгласява и клип в профила си във Фейсбук, в който приканва всички хора за гражданска интензивност на идните тогава парламентарни избори през октомври.

През май тази година, още веднъж в профила си в обществената мрежа, подлага на критика заливането с алена боя на постройката на представителството на Европейската комисия в България, което се случи по време на протест на проруски стачкуващи, на който участваха и депутати от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.
Семейството му
В изявление за „ Евроком “ ръководителят на комисията за откриване на досиетата на Държавна сигурност в интервала 2001-2002 година Методи Андреев споделя, че дядото, бащата и чичото на Терзиев са свързани със структурите на комунистическите служби и са били чиновници в разнообразни равнища на Държавна сигурност.

До момента обаче нито Терзиев, нито трите политически обединения, които го поддържат, не са коментирали.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР