Основателят на Amazon Джеф Безос планира да раздаде по-голямата част

...
Основателят на Amazon Джеф Безос планира да раздаде по-голямата част
Коментари Харесай

Безос планира да дари по-голямата част от богатството си за благотворителност

Основателят на Amazon Джеф Безос възнамерява да раздаде по-голямата част от своето благосъстояние през живота си, съобщи Би Би Си. Бизнесменът е декларирал в изявление за Си Ен Ен, че ще подари благосъстоянието си, което сега се прави оценка на към 124 милиарда $, за битката с изменението на климата и неравенствата.

Преди това той постоянно бе обект на рецензии, че не е направил сходно заричане, каквото към този момент дадоха редица други милиардери, в това число вложителят Уорън Бъфет, създателят на Microsoft Бил Гейтс и даже някогашната брачна половинка на  Безос - Макензи Скот.

Безос разкри проектите си, откакто подари 100 милиона $ на звездата на кънтри музиката и човеколюбец Доли Партън, с цел да ги употребява за благотворителни дела

Запитан от Си Ен Ен дали има намерение да раздаде по-голямата част от благосъстоянието си до момента в който е жив Безос отговори с „ да, считам ".

Той отхвърли да даде детайлности за това по какъв начин тъкмо ще раздаде колосалната сума, само че съобщи, че той и неговата партньорка - журналистката Лорън Санчес, „ построяват потенциал, с цел да може да раздава тези пари “.

Мултимилиардерът преди този момент даде обещание да подари 10 милиарда $ на фонда Bezos Earth Fund, който той започва през 2020 година, с цел да помогне в битката с изменението на климата.

Този ход пристигна, откакто  Безос и други бизнесмени бяха подложени на критика, че харчат големи суми пари за пътувания в космоса, вместо да вземат решение проблеми на Земята. Amazon също беше подложен на критика в предишното от свои чиновници поради неприятните си резултати си във връзка с изменението на климата.

Безос стана един от най-богатите хора на планетата, откакто интернет търговецът на дребно Amazon, който той основа през 1994 година, се трансформира в световен феномен.

Той се отдръпна като основен изпълнителен шеф на Amazon през 2021 година, само че остава ръководител на борда на шефовете. Той също по този начин има вестник „ Вашингтон пост “ и компанията за галактически туризъм Blue Origin.

В неделя Безос даде на Доли Партън премията Bezos Courage & Civility Award, която отличава водачи, които „ преследват намирането на решения със храброст и учтивост “.

Партън, която е подкрепяла дела като ограмотяването на децата, ще може да подари парите на определени от нея благотворителни организации.

Безос започва премията през 2021 година, когато наградата отиде при деятеля Ван Джоунс и готвача и Хосе Андрес, който сътвори World Central Kitchen – благотворителна организация, която обезпечава храна в засегнатите от бедствия страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР