Основания за поскъпването на парното, тока и топлата вода са

...
Основания за поскъпването на парното, тока и топлата вода са
Коментари Харесай

Цената на парното и топлата вода скача заради емисиите въглероден диоксид

Основания за повишаването на парното, тока и топлата вода са аргументи отвън България, върху които нито комисията, нито Народното събрание могат да въздействат.Това е внезапното повишение на цената на излъчванията на въглероден диоксид, които се търгуват на европейската платформа и които са достигнали равнища от порядъка на 25 евро на звук.

Председателят на КЕВР Иван Иванов е безапелационен, че това би трябвало да бъде отразено в цената, тъй като тези излъчвания се купуват от всички енергийни сдружения.Като втора причина той уточни усложнената конюнктура в Иран и Венецуела, което, по думите му, е предизвиквало разтърсвания на пазара на недопечен нефт, а оттова на мазут и газьол, а те вземат участие във формулата, по която се пресмята цената на природния газ. Тя се доставя на България от Газпром.

По думите му тези два фактора са непреодолими. Иванов обясни, че все пак КЕВР е положил огромни старания, с цел да се откри баланс, при който да не бъдат финансово застрашени енергийните сдружения. В тази връзка той посочи, че колапс на енергийно сдружение ще значи тежки последствия освен за бизнеса, само че и за популацията.

По отношението на електрическата енергия цената, която ще платят потребителите, се трансформира малко под годишната инфлация, която е от април 2018 година до месец април 2019 година от порядъка на 3,7%.

Иванов изясни, че цената на природния газ ще я получат като заявление на 10 юни. По предварителна прогноза се демонстрира напълно малко понижение на цената на " Булгаргаз ".

За изключването Топлоелектрическа централа Марица изток 2 от контролирания пазар шефът на КЕВР увери, че комисията търси и ще откри решение, при което централата ще продължи да съществува в полза на обществото.

С измененията в Закона за енергетиката в осъществяване на европейския правилник REMIT, КЕВР закупи нови пълномощия за реализиране на мониторинг и надзор на борсовата търговия с електрическа енергия. Те откриват опцията регулаторът да организира следствия на покупко-продажби на енергийната борса, за да се подсигуряват прозрачността и интегритетът на пазара и в случаи на потвърдени операции - да постанова ефикасни наказания против пазарни участници. В тази връзка Комисията предприе дейности за основаване на профилирано административно звено от специалисти и следва доставка и консолидиране на профилиран програмен продукт за мониторинг на борсовите покупко-продажби, които ще разрешат реализирането на контрола, се показва в отчета на регулатора КЕВР, който бе показан през днешния ден пред отрасловата парламентарна комисия.

В ценовите си решения през интервала Комисията поредно прилагаше уравновесен и закостенял метод, отчитащ ползите на всички участници и не позволи внезапни ценови промени. През 2018 година цените на електрическата енергия за контролирания пазар на процедура останаха без забележителна смяна, като за последните четири години техният растеж е към 4 %. По отношение на цените на топлинната сила, през отоплителен сезон 2017-2018 година КЕВР не позволи изменение. Предвид нарасналите интернационалните цени на петрола през втората половина на 2018 година и отражението им върху цените на природния газ, Комисията регистрира този фактор в цените на топлинната сила за крайните консуматори за отоплителния сезон 2018 -2019 година Поскъпването на топлинната сила за популацията беше лимитирано в границите на 2 до 8 на 100 за другите топлофикационни сдружения в страната, се показва още в отчета на КЕВР.

В бранш " Природен газ " през 2018 година КЕВР продължи своята активност по основаване на нужните условия за реализиране на конкурентност и за либерализация на българския пазар на природен газ като част от пазара в Европейски Съюз и в Източна Европа за отваряне на националния газов пазар и за обезпечаването на достъп до него за всички участници. Регулаторът дава своя принос за основаване на районен газов пазар чрез създаване и въвеждане в употреба на инфраструктурни планове в района. В тази връзка Комисията одобри Окончателно взаимно решение с Регулаторния орган за сила на Гърция /RAE/ и даде краткотрайно освобождение на " Ай Си Джи Би " АД за интерконектора Гърция - България от условията на Директива 2009/73/ЕО и на Съвета от 13 юли 2009 година, по отношение на общите правила за вътрешния пазар на природен газ.

КЕВР одобри решение, с което дефинира трансгранично систематизиране на капиталовите разноски за план от общ интерес " Необходима рехабилитация, модернизиране и разширение на българската преносна система " - Фаза 2 на " Булгартрансгаз " ЕАД. Във връзка с изменението на Енергийната тактика на Република България до 2020 година, включващо идея за създаване на газоразпределителен център (хъб) у нас, с решение на КЕВР беше утвърдена документите за осъществяване на ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за " Проект за развиване и уголемение на газопреносната система на " Булгартрансгаз " ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Всички тези ограничения са значими стъпки към по-силна пазарна интеграция и основаване на конкурентен газов пазар, съгласно регулатора.

Докладът беше признат от комисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР