Основаната от Илън Мъск и екип от учени през 2016

...
Основаната от Илън Мъск и екип от учени през 2016
Коментари Харесай

Neuralink на Илън Мъск има за цел да имплантира мозъчни чипове на 11 пациенти през 2024 година

Основаната от Илън Мъск и екип от учени през 2016 година Neuralink има за цел да сътвори мозъчни импланти, които в идеалния случай освен ще разрешат на хората с увреждания да възвърнат способността си да поддържат връзка с другите, само че и безусловно ще изправят парализираните на крайници. След като получи утвърждение за тествания върху хора, Neuralink има за цел да оперира 11 пациенти още през идната година.

Както изяснява Bloomberg, Илън Мъск е съумял да форсира процеса на утвърждение на клиничните изпитвания на Neuralink върху хора, защото нормалната процедура допуска първият пациент след сполучлива интервенция да бъде следен от експерти в продължение на 1 година и едвам тогава компанията може да получи утвърждение за последващи интервенции. Всъщност FDA е направила отстъпки на Neuralink и е разрешила на компанията да организира клинични тествания на имплантите върху 11 пациенти едновременно, които би трябвало да бъдат оперирани през идната година.

Компанията пресмята цената на всяка интервенция с Neuralink на 10 500 $, само че застрахователните компании ще би трябвало да отделят по 40 000 $ на пациент. Стартъпът към този момент е получил поръчки от хиляди пациенти, само че до идната година ще бъдат определени 11 доброволци за първата фаза на опита. В идеалния случай, всеки от участниците в опита би трябвало да е на възраст под 40 години и да страда от парализа на горните и/или долните крака.

В първата фаза на имплантацията хирург ще би трябвало да изреже кръгла дупка в черепа на пациента над региона на мозъка, която дава отговор за подвижността на крайниците. След това медицинският робот, създаден от Neuralink ще вгради в мозъчната кора 16 тънки пластини с полимерно покритие, които свързват няколко електрода, всеки от които е 14 пъти по-тънък от човешки косъм и е с диаметър не повече от 5 микрона. Подобни операции не могат да бъдат поверени на хирург и по тази причина тази част от интервенцията е автоматизирана. След това в дупка в черепа се конфигурира „ миникомпютър “, който по диаметър е непосредствен до монета от 5 стотинки. Имплантираните в мозъка електроди се свързват с изводите на този миникомпютър. Всички стадии на интервенцията би трябвало да лишават към 2 часа и половина, макар че в идеалния случай Илън Мъск би желал да понижи това време до 15 минути.

За разлика от продуктите на множеството съперници, имплантът на Neuralink може да предава информация безжично, а потенциалът на батерията му е задоволителен за няколко часа работа, след което може да бъде презареден безжично посредством слагане на специфична „ капачка “ на пациента за няколко часа. В идващите версии имплантът би трябвало да получи до 128 тънки жички, които да се вграждат в мозъчната кора, а времето за работа на батерията ще бъде увеличено до 11 часа. В идеалния случай, споделят представителите на Neuralink, пациентът би трябвало да може да зарежда импланта по време на сън посредством устройство, вградено във възглавницата му.

В допълнение към създадения от самата компания робот, Neuralink сама проектира и създава полупроводниковите съставни елементи. Имплантът не би трябвало да се нагрява по време на интервенцията или да пречи по различен метод на пациента, по тази причина на този стадий компанията създава и създава доста от съставените елементи независимо.

В дълготраен проект както отбелязва съоснователят на Neuralink Ди Джей Сео, задачата на компанията е да даде опция на милиарди хора да възвърнат своите естествени човешки качества и да надминат биологичните си качества. От основаването си през 2016 година до момента Neuralink е съумяла да набере към 600 милиона $ финансиране, само че идната година ще бъде преломна в историята на компанията, в случай че плануваните тествания върху хора се окажат сполучливи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР