Основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software обяви, че ще ...

Фондът Blackstone оцени основаната от българи Dynamo Software на 900 млн. долара/>


Основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software обяви, че ще получи инвестиция от американския фонд гигант Blackstone. Размерът на вложението не е публично известен, но фондът за дялов капитал оценява бизнеса на Dynamo на 900 млн. долара. Сегашният собственик, Franisco Partners, който , също ще вложи свежи средства в Dynamo Software. Американската Blackstone управлява активи за над 600 млрд. долара към края на миналата година.

Компанията с български корени предлага облачни услуги за управление на портфейли, финанси и други решения за фирми и фондове, но не и за банки, което ги поставя в алтернативния финансов сектор, като има над 1000 клиента. От софтуерната компания коментираха пред "Капитал", че преговорите са продължили около 6 месеца, което е типичен за подобна сделка период от време. Сделката се очаква да бъде завършена през последното тримесечие на годината, като одобрението на регулаторите е една от последните стъпки.

От Dynamo заявяват, че парите ще бъдат вложени в продължаване на развитието на продуктите, предлагани от компанията. Пари ще бъдат отделени и за навлизането на нови пазари. Промени на мениджърско ниво няма да има, като от Dynamo смятат, че Blackstone ще помогне за по-нататъшното развитие на компанията. "Вярваме, че ще се възползваме от дълбокото разбиране на Blackstone за алтернативните инвестиции и техния глобален обхват. Тяхното разбиране за възможностите на всяко ниво на офиса ще помогне за оформянето на нашата продуктова пътна карта. Техният глобален обхват ще подкрепи по-нататъшните усилия за излизане на пазара в EMEA, APAC и Северна Америка", заявиха от Dynamo за "Капитал".

Според изпълнителния директор на компанията Ханк Баунър инвестицията от Blackstone затвърждава позицията на лидер в облачните услуги за алтернативния финансовия сектор. "Тази инвестиция от Blackstone - най-големият алтернативен мениджър на активи в света - потвърждава позицията на Dynamo като водещ доставчик на облачен софтуер в сектора на алтернативите. Вярваме, че с това партньорство можем да ускорим нашата пътна карта за продуктите и допълнително да разширим и подобрим водещото предлагане на Dynamo в допълнителни класове активи и значително да разширим клиентската си база", казва той.
Кои са Dynamo Software
Dynamo Software специализира в управление на инвестиции. Днес има над 1000 клиента, сред които големи компании за недвижими имоти, фондове за управление на рисков капитал и институционални инвеститори. Облачните услуги на компанията помагат за по-лесното управление на различните активи на инвеститорите.

Dynamo Software е основана през 1998 г. под името "Нетейдж" от Дилян Павлов и Красен Драганов, а идеята е била да се прави дизайн за сайтове. Заради ниското търсене обаче те решават да променят сферата на развитие - от уебдизайн се преминава към софтуер. Основният пазар на компанията е в САЩ, но в последните 4 години са отворени офиси в Сингапур, Лондон и Хонконг. Компанията има и офис в София, в който се провежда по-голямата част от проучването и развитието на новите продукти на Dynamo.

Източник: capital.bg