Основан през 1997 година от двама приятели, Рийд Хейстингс и

...
Основан през 1997 година от двама приятели, Рийд Хейстингс и
Коментари Харесай

Как го правят най-добрите: 5 маркетинг урока от Netflix

Основан през 1997 година от двама другари, Рийд Хейстингс и Марк Рандолф в Калифорния, Netflix започва като услуга за наем на филми на DVD притежател, доставяни по домовете. Това, което го отличава от останалите услуги, е, че филмът може да остане в един човек толкоз, колкото той изиска, а когато го върне, е допустимо да съобщи идващ.

Услугата се е променяла неколкократно през годините – от предложение на по-ниска такса при месечен абонамент, през пускане на стрийминг онлайн до продуцирането на авторски филми и излъчвания носители на награди „ Еми “ и „ Оскар “. Днес клиентите на Netflix са над 140 млн. души в 190 страни, а това постанова и следването на съответна маркетингова тактика. Ето какво можем да научим от нея.

Хуморът е наложителен

Винаги съм вярвал, че хуморът в рекламата може да генерира тонове ангажиране, в случай че е употребен вярно и подходящо. Използването му крие избран риск, тъй като едно и също нещо се възприема по друг метод от потребителите и е напълно естествено да не бъде занимателно за всички. Netflix обаче се осмелява да употребява хумора, с цел да построи по-стабилна връзка с потребителите си.

Миймовете са най-големият подарък за маркетинга в обществените медии

Ще повярвате ли, в случай че ви кажа, че профила на Netflix в „ Туитър “ е основан за миймове? Ако към този момент сте го виждали, евентуално сте забелязали какъв брой постоянно разгласяват такива и какъв брой ангажиране натрупат.

Туитовете им не са спонсорирани, съвсем не употребяват хаштагове, емоджита или изречения, известни измежду милениалите. Същевременно обаче са доста завладяващи и е мъчно просто да ги подминеш, без да реагираш някак.

Оценявайте потребителите си за това, че са избрали вас

Netflix разгласява занимателни постове на своите лични почитатели и поддържа основаването на наличие. Платформата дава позитивна оценка на потребителите и им обръща внимание. Именно по тази причина е толкоз известна – в последна сметка всеки желае да бъде окуражителен и харесан.

Ангажирайте потребителите

В обществените мрежи стрийминг платформата употребява всеки вероятен метод да взаимодейства с потребителите – анкети, ангажиращи въпроси, следене на отговорите... По този метод хората се впускат в полемика по редица тематики.

Персонализирайте посланията си

Netflix следи държанието на потребителите си, до момента в който сърфират. Ако сте клиент на услугата, евентуално знаете, че всички имейли и вести, които получавате, са персонализирани, според от информацията, която към този момент е събрана за вас. Макар че е противоречиво дали би трябвало да събира браузър данни, Netflix ги употребява, с цел да усъвършенства потребителското преживяване.

Дизайнът на имейлите е обикновен и пряк, с изчистен call-to-action бутон и без непотребни рекомендации и описания.

Адаптирайте качествено наличие и съответстващи маркетингови тактики.  Следвайте сполучливия образец на Netflix – вашата маркетингова тактика би трябвало да е новаторска, да приветства смяната, да се придържа към качество, съответност и автентичност. Оценете уместно това, че са потребителите са избрали вас пред съперниците ви.

Ари Вивеканандараджа за Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР