Осмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа 2021 бе

...
Осмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа 2021 бе
Коментари Харесай

С червен килим беше открит кинофестивалът „Златната липа“ 2021

Осмото издание на Международния кино фестивал „ Златната липа " 2021 бе намерено довечера в залата на Държавна опера Стара Загора. Над 40 кино лентата от 16 страни са включени в програмата. За пет дни измежду аромата на липи европейското кино откри своя дом в Стара Загора. Зрителите ще могат да видят качествена извадка от случилото на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

„ Добре пристигнали, скъпи посетители, в гостоприемна Стара Загора! С голямо неспокойствие организирахме с Магдалена Ралчева това издание на обичания от всички кинофестивал ", приветства присъстващите зам.-кметът Милена Желева. „ Искам да се извиня авансово на тези, които няма да съумеят да влязат в залите поради ограничаващите ограничения, само че е по-важно да бъдем виновни към здравето си ", сподели още тя и добави, че управлението на Община Стара Загора „ в никакъв случай не е поставяло под подозрение развиването на този конгрес, в противен случай ние ще го надграждаме и ще го развиваме по този начин, че Стара Загора да стане в действителност европейското сърце на европейското кино. Вярвам, че това е допустимо.

Маги Ралчева е сърцето на този фестивал, а публиката- неговата душа ", безапелационна е Желева. „ Днес е същински празник, тъй като сме още веднъж в Стара Загора, с цел да дадем старт на осмото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „ Златната липа ". Едногодишната пауза, поради пандемичната конюнктура, единствено потвърди какъв брой доста държите на този одобрен конгрес и желаете той да продължава да живее ", приветства присъстващите Магдалена Ралчева, основател и шеф от основаването му, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за поддръжката, която оказват на фестивала и пожела на феновете незабравими страсти през идващите пет дни. Председателят на журито и учител по „ Кинознание " - проф. Божидар Манов се обърна към присъстващите с думите: „ Аз съм извънредно поласкан освен да участвам на този извънреден кинофестивал, само че и да оглавявам толкоз респектиращо жури. В цялата стратегия са включени 40 кино лентата, а в нашия фокус ще бъдат 9 от тях. Това е виновна, само че и приятна задача ", показа кинокритикът. С бурни овации беше посрещнат известният български артист Владимир Пенев, който тази година е специфичен посетител на „ Златната липа ".

Той получи специфичната премия „ Златна липа " 2021 за повсеместен принос в киното. „ Тази премия е самопризнание за Вашият ослепителен гений и за изключителният Ви принос в киното и културния живот на България. Пожелавам Ви да бъдете здрав и да ни радвате с вълнуващи функции ", сподели Магдалена Ралчева при връчването на наградата. „ Колкото и награди да получава човек при всяка е постоянно друго, постоянно ненадейно. Няма по какъв начин да се свикне на това да получаваш самопризнание. Но е хубаво, когато откриваш, че това, в което си вложил сърцето си, доближава до хората ", разгорещено показа артистът. Той благодари за оценката и добави: „ Радостен съм, че през днешния ден тази премия ще бъде съпроводена с премиера в Стара Загора на филм, в който аз вземам участие и доста обичам. Надявам се да ви хареса ".

Днес Владимир Пенев ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще посади свое дръвче, сходно на носителите на същата премия от предходните издания на фестивала - Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева, Васил Банов и Ян Енглерт. Веднага след церемонията феновете се любуваха на кино лентата „ Рая на Данте ", а специфични фенове бяха режисьорът и сценарист на лентата Димитър Радев и продуцентът Николай Мутафчиев. В началото на блестящата гала старозагорският Митрополит Киприан и свещенослужители отслужиха водосвет за здраве. Осмото издание на кинофестивала „ Златната липа " ще продължи до 2 юни, когато ще бъдат оповестени спечелилите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР