Осмото издание на международната платформа OPERA OPEN ще се открие

...
Осмото издание на международната платформа OPERA OPEN ще се открие
Коментари Харесай

“Carmina Burana” на Бунарджика открива осмото издание на OPE...

Осмото издание на интернационалната платформа OPERA OPEN ще се открие на 4 юни с премиера на “Carmina Burana” от Карл Орф на върха на хълма Бунарджика от 21 часа. Колелото на ориста се завърта и придвижва актьори и аудитория 55 години по-късно още веднъж на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен театър навън в Пловдив. За събитието се построява огромна сцена, олицетворяваща кръговрата във Вселената, на която ще се качат над 150 актьори от Опера Пловдив. Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „ Кармина Бурана “ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката взе участие Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.



Пълното наименование на кантатата в превод от латински гласи: " всемирски песнопения за пеене от артисти и хор, с принадлежности и вълшебен облици ". Постановката на хореографа Боряна следва наличието на творбата на Карл Орф, която е основана на колекция на средновековна лирика от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година. Зад кориците са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „ на маса “, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото въздействие на повелителката ФОРТУНА и несполучливите опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат. За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев употребява скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които " оживяват " посредством мапинг.



Поради огромния интерес към премиерния театър на Опера Пловдив, той ше бъде още един на 5 и 7 юни. Със съдействието на регион „ Централен “ са подхванати всички нужни ограничения за запазване природата и чистотата на емблематичното пловдивско тепе.

Програмата на OPERA OPEN 2021 включва 16 вечери с 5 премиерни заглавия от 4 юни до 30 август със запазената марка за качество на Опера Пловдив. След Бунарджика спектаклите ще продължат обичайно на Античния спектакъл в Пловдив, където феновете ще видят министър председатели на „ Севилският бръснар “, „ Тоска “, „ Дон Жуан “ с присъединяване на интернационалните актьори. Събитието е част от стратегия „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.



Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Опера Пловдив, на лятната каса OPERA OPEN на Главната улица в Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР