осмическата скала е преминала само на 2950 километра над повърхността

...
осмическата скала е преминала само на 2950 километра над повърхността
Коментари Харесай

Aстероид премина опасно близо до Земята

осмическата канара е минала единствено на 2950 километра над повърхността на Южния Индийски океан на 16 август. Обектът, наименуван 2020 QG, е бил необятен сред 3 и 6 метра.

По стандарта за метеорити, 2020 QG е дребен, само че не необичаен. Някои откриватели считат, че в Слънчевата система има стотици милиони от тези скали, чиято орбита ги води покрай нашата планета. Те са класифицирани като близки до Земята обекти и въпреки някои от тях да са рискови, тези с размер сходен на този на 2020 QG евентуално ще изгорят в земната атмосфера.

Астероидите с размер на 2020 QG рядко се приближават толкоз покрай нашата планета. Предвид относително дребния им размер е мъчно да бъдат видяни с техниката, с която сега учените разполагат. Астероид 2020 QG е открит шест часа след най-близкото му прекосяване.

През 2005 година НАСА си сложи за цел да категоризира 95% от всички метеорити и комети, които съставляват опасност за Земята, основно тези, които са по-големи от 140 метра.

Смята се, че всички метеорити наоколо до Земята, които биха могли да причинят съществени събития на планетата ни, са известни на учените, само че тези, които са задоволително огромни, с цел да не изгорят изцяло в атмосферата, могат да причинят съществени вреди.

Според откривателите, ние към момента сме ужасно неподготвени, когато става дума за рискови галактически обекти и са нужни повече вложения в наблюдения на метеорити.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР