Османи обаче не даде категоричен отговор ще бъдат ли включени

...
Османи обаче не даде категоричен отговор ще бъдат ли включени
Коментари Харесай

Османи: Отношенията Скопие - София не бива да са в състояние на замразен конфликт

Османи обаче не даде безапелационен отговор ще бъдат ли включени македонците с българско схващане като народ в конституцията. Това е едно от настояванията от българска страна, а правата на нашите сънародници в западната ни съседка залегнаха в рамковата позиция на България, разисквана на Консултативния съвет за национална сигурност.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да наблюдават за приказвам на омразата и от двете страни.

" Ние не сме към този момент в съюз с Югославия, а желаеме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, би трябвало да се поправят ", счита външният министър на РСМ. Не бяха упоменати обаче въпросите за езика, присвояването на българската история и подмяната на историческата истина в учебници и медии в РСМ.

" Не беше толкоз ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика ", добави Буяр Османи.

По-рано през днешния ден новото държавно управление на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

По думите на Османи смяна в метода на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси ще залегне в дневния ред на срещата сред българския министър председател Кирил Петков и неговия македонски сътрудник Димитър Ковачевски.

Евентуална смяна в структурата и метода в работата на комисията няма да е обвързана с съответни периоди за резултати, уточни още Османи.

Очаква се диалогът да е за стопанска система, инфраструктура, транспортна и енергийна съгласуваност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за възможни промени в Историческата комисия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР