оследният ход в продължаващата вече четири години кампания на Доналд

...
оследният ход в продължаващата вече четири години кампания на Доналд
Коментари Харесай

Как Тръмп загуби търговската война с Китай

оследният ход в продължаващата към този момент четири години акция на Доналд Тръмп за противопоставяне на Пекин, беше възбраната за жителите на Съединени американски щати да теглят китайските приложения „ WeChat” и „ TikTok”, написа „ Блумбърг”.

Резултатите от световната комерсиална война обаче към този момент са налице - и Китай изпреварва Съединените щати по съвсем всички значими индикатори.

Ако се огледа външнотърговският баланс, а Тръмп явно счита точно него за главен аршин за триумф за личните си опити да принуди Китай да играе съгласно разпоредбите в интернационалната търговия - се оказва, че китайското позитивно салдо е повишено с съвсем 25% през последните 4 години.



В същото време Китай даже не се е доближил до задачите за увеличение на вноса на американски артикули според съглашението със Съединени американски щати.

Не може да не се обърне внимание и на бързото връщане на китайската стопанска система към напредък, което е резултат от доста по-ефективен отговор на пандемията от ковид, от този в Съединени американски щати.

Китай е единствената от 48-те най-големи стопански системи, чиито БВП през второто тримесечие на 2020 година е по-висок от този през 2019 г

От известно време насам китайската валута също повишава курса си - юанът пораства осем седмици подред, което е най-дългият интервал на повишаване от февруари 2018 година, като вложения от целия свят се насочват към китайски облигации. Междувременно доларът продължава да отслабва.

Зад тези индикатори се крият не по този начин забележими по-дълбоките трендове в промишлеността. Китай предлага все по-голям брой високотехнологични артикули, доминирани в миналото от немските производители, в това число висококачествени тунелни сондажни системи, фитинги за тръбопроводи и помпи за вятърни турбини.



Атаките на Тръмп против китайските обществени платформи не са нищо повече от опит за похищение на вниманието. Тези дейности единствено бавят, само че не стопират хода на Китай към господстващо състояние в международната стопанска система на XXI век.

Китайските компании до 2025 година ще имат линии за произвеждане на акумулатори с общ потенциал до 1,1 TWh - т.е. два пъти повече от всички други страни по света взети дружно.

Опитвайки се да отслаби взаимовръзките на стопанските системи на Съединените щати и Китай, Тръмп в последна сметка единствено тласна Пекин към по-голяма самостоятелност.

Това е тактика, която ще бъде заложена в идващия китайски петгодишен проект за развиване.

Този нов стопански курс публично се назовава политика на „ двойна циркулация”, което допуска външни и вътрешни фактори за напредък на китайската стопанска система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР