Оскверниха паметника в Охрид на загиналите българи при потъването на

...
Оскверниха паметника в Охрид на загиналите българи при потъването на
Коментари Харесай

Оскверниха паметника на жертвите от кораба Илиден в Охрид

Оскверниха паметника в Охрид на починалите българи при потъването на кораба " Илинден " преди 11 години. Разрушена е стилизираната капка, в която са преплетени 15 железни рози, които припомняха инцедента.

Корабът " Илинден " потъна в Охридското езеро през септември 2009 година Трагедията лиши живота на 15 български туристи. Пътническият транспортен съд потъна на 200 метра от брега с 55 българи на борда - множеството възрастни хора, на които е било мъчно да реагират. 40 наши сънародници бяха избавени. Тогава намиращият се наоколо транспортен съд " Александрия " неотложно се притече на помощ.

Българското външно министерство излезе с остра реакция.

" Министерството на външните работи показва надълбоко отвращение по отношение на кощунствения акт на опозоряване на паметника на жертвите от кораба " Илинден " в Охрид. Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо. " - се споделя в изказване на Министерство на външните работи.

" Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност ", написа още в позицията на външно министерство.

Вандалският акт съответствува с обтегнатите връзки сред двете страни откакто България блокира започването на договаряния на Северна Македония за участие в Европейския съюз.

Това обаче не е първият подобен случай. През март 2013 година паметната плоча в памет на починалите българи при нещастието с кораба " Илинден ", осъмна надраскана с пречупени кръстове и други нацистки знаци. Това стана в деня, когато във Ватикана тогавашния български президент Росен Плевнелиев и македонския му сътрудник Георге Иванов се бяха разбрали да се срещнат в най-скоро време в Охрид.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР