Оскарът за филма Навални е страхотен успех, адмирации за целия

...
Оскарът за филма Навални е страхотен успех, адмирации за целия
Коментари Харесай

Политолог пред Дарик: Партиите знаят, че формирането на кабинет е въпрос на живот и смърт

" Оскарът за кино лентата " Навални " е страховит триумф, възторженостти за целия екип, както и за Христо Грозев за този голям триумф. Виждам едно тъжно нещо в тази премия и то е,че въпреки всичко филмът, въпреки да е с присъединяване на българин, няма по-осезаемо присъединяване на българската страна - нито е продуциран, нито е юридически с българскоучастие, което може би ненапълно е разбираемо. Тази неуверена позиция на България във връзка с експанзията на Русия против Украйна също може би ненапълно изяснява по-дистанцираното отношение и невъзможността подобен филм да бъде изработен в България през днешния ден ".

В светлината на извоювания от кино лентата " Навални " " Оскар " в категория " Документален филм ", по този начин стартира диалогът в " Кой приказва? " по Дарик радио с политологаРужа Смилова.

Тя изрази мнение, че националистическата изразителност и патетика заместват до огромна степенсъдържателното обсъжданена съответни политики по време на предизборната акция.

" Обсъждане на политики има, само че това постоянно става точно през националистическия ключ -оцеляването на България, оцеляване на българския лев, оцеляването на българскатанация на фона на настъплението на " джендъризма ". Все реторични фигури, които споделят доста повече за менталното положение на политическите играчи, в сравнение с за това те какво съответно оферират на българите като други възможности ", изясни политологът.

Що се отнася до главните тези на главните съперници за първото място, две са тематиките, които те се пробват да наложат в дневния ред, уточни Ружа Смилова. По думите й едната е тематиката за инфлацията, налагана от ГЕРБ, че тя се дължи само на дейностите на Кирил Петкови Асен Василев, а другата е тезата на ПП-ДБ, които считат, че корупцията и неслучилата се правосъдна промяна са задоволително атрактивни тематики, с цел да активизират електората и да привлекат спомагателна поддръжка.

" Извън главните съперници, Българска социалистическа партия -една партия със затихващи функционалности, се пробва да си извоюва назад електората от " Възраждане " като мимикрира изцяло посланията на " Възраждане ". Това играе неприятна смешка на Българска социалистическа партия ", на мнение е политологът.

По думите й към 40% от вота на Политическа партия на първите избори, на които те се явиха, е пристигнал от симпатизанти на Българска социалистическа партия, т.е. те губят електорат поради занемаряване на обществената тематика или поради неубедитленото показване на обществена опция, уточни Ружа Смилова.

" Това, коетоППсе пробват да създадат, е да прокарват леви обществени политики с десни средства, т.е. да резервират фискалната дисциплинираност, да не усилват данъчното задължение и в това време с икономии в бюджета да финансират по-щедри обществени заплащания.Рискът пред тази политика е огромната инфлация, която сега следим. Реториката на ГЕРБ, че тази инфлация е напълно вътрешно генерирана, не е безапелационна -има премного данни, че немалка част от инфлацията е привнесена извън ", изясни още Ружа Смилова.

Според нея това, че Бойко Борисов декларира, че няма да бъде министър председател, напълно не е равнозначно на отдръпване от дейната политика и от това той да задава главните линии в държанието на ГЕРБ.

" Докато такова отдръпване не се случи, аз не виждам по какъв начин ПП-ДБ ще се съгласят на каквато и да е форма на съдействие. Последните пет избора наблюдавахме две константи – това са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Няма по какъв начин да чакаме без смяна на съответни играчи да се промени цялата политическа картина ", разяснява още политологът.

По думите й това, че Борисов декларира, че няма да бъде министър председател, е съответстваща информация при положение, че ГЕРБ завоюват изборите. Това напълно не е несъмнено, счита Ружа Смилова.

" Струва ми се, че образуването на кабинет ще бъде изключително мъчно, защото дребните партии, които имат късмет да влязат...Формирането на евроатлантическо ръководство не би било допустимо с тези партии ", на мнение е политологът.

Според нея " Български напредък " даже да влезе в Народното събрание,вероятността гласовете на тази партия да стигнат още веднъж е доста дребна. Малките партии не улесняват подреждането на този пъзел, уточни Ружа Смилова.

" Който и да завоюва изборите, би трябвало да образува кабинет и тезнаят, че това е въпрос на живот и гибел. Търпението се изчерпа, опцията да се трансферира виновността за неформиране на кабинет на други глави отпада ", съобщи тя.

Ружа Смилова уточни още, че ГЕРБ ще се опитат да убеждават ПП-ДБ да влязат в тях в коалиция - нещо, което ПП-ДБ не могат да си разрешат и ГЕРБ ще е опитат да образуват коалиция с Движение за права и свободи.

" Ако ПП-ДБ завоюват изборите, то тогава натискът ще е върху ГЕРБда сътрудничат и те ще поддържат един кабинет на ПП-ДБ, защото просто не могат да продължат тази изразителност, която наблюдавахме в предния парламент, че вторият носи отговорност за неформиране на кабинет ", разяснява още политологът.

Според Ружа Смилова ПП-ДБ имат доста по-голям късмет за триумф при образуване на кабинет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР