Оскар Писториъс, един от най-успешните параолимпийци в близкото минало, ще

...
Оскар Писториъс, един от най-успешните параолимпийци в близкото минало, ще
Коментари Харесай

Параолимпиецът Оскар Писториъс ще излезе предсрочно от затвора

Оскар Писториъс, един от най-успешните параолимпийци в близкото минало, ще излезе предварително от пандиза на 5 януари следващата година, стана ясно след правосъдно чуване в родината му Южна Африка.

Бившата звезда в леката атлетика за спортисти с увреждания простреля приятелката си, моделката Рийва Стеенкамп на 14 февруари 2013 година Той пледира, че я помислил за апаш, проникнал в банята, по този начин стрелял четири пъти при затворена врата. Момичето издъхна от раните си, още преди да пристигна кола за спешна помощ.

След доста премеждия и обжалвания и от двете страни, през 2017 година Върховният съд на РЮА постанови, че Писториъс би трябвало да излежи 15 години, като приспадна година и седем месеца от първичната присъда, която беше 5 година за непредумишлено ликвидиране.

По-късно се оказа, че съдът тогава е позволил неточност, като не е взел под внимание и различен интервал зад решетките. През март параолимпийският първенец за първи път изиска предварително освобождане и тогава му бе казано, че можа да получи такова най-рано през август 2024 година Защитата му обаче откри въпросния гаф, апелира и в последна сметка стигна до по-ранно излизане на независимост.

Счете се, че Писториъс е бил " на топло " шест години и половина - половината от присъдата. Така е извършил изискване в законодателството в странатата си. Имаше и още едно - той не би излязъл, в случай че роднините на жертвата се възпротивят. 

Майката на Рийва обаче съобщи посредством юрист пред съда, че тя не възразява, въпреки и да не има вяра на версията на тогавашния обичан на своята щерка. Прокуратурата твърдеше, че Писториъс е знаел, че Стеенкамп е в била в тоалетната. Двамата са имали плевел скандал на връх празника на влюбените.

Джун Стеенкамп е изгубила неотдавна и брачна половинка си, като в ревюто й се споделя, че той е бил унищожен след гибелта на тяхната щерка и е умрял от тъга. Майката на Рийва акцентира, че няма сили още веднъж да огледа Оскар, желае да опита да живее в мир със себе си и да обърне внимание на своето здраве, по този начин не желае повече да се бори с Писториъс и да бъде част от правосъдни съвещания.

В решението на съда се показва, че някогашният лекоатлет, който тази седмица навърши 37 години, би трябвало да се подложи на терапия за преодоляване на гнева поради податливост към принуждение, учредено на полови разлики. Също по този начин би трябвало да покрие часове обществено-полезен труд.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР