Оскар Лафонтен, историческата личност на германската левица и съпруг на

...
Оскар Лафонтен, историческата личност на германската левица и съпруг на
Коментари Харесай

Оскар Лафонтен напусна Die Linke

Оскар Лафонтен, историческата персона на немската левица и брачен партньор на Сара Вагенкнехт, напусна Die Linke („ Левицата “) – партията на която е съосновател през 2007 година

„ Исках да има лява опция на политиката на обществена неустановеност и неравноправие в политическия набор, заради което бях съосновател на Die Linke. Днешната левица се отхвърли от тази си роля “, съобщи 78-годишният политик в четвъртък в Саарбрюкен.

Според Лафонтен, в основата на всичко се вижда „ постепенната смяна в политическия профил на левицата “ от 2015 година Тя се трансформира в партия, за която „ ползите на чиновниците и пенсионерите, каакто и външната политика, учредена на интернационалното право и отстояването на мира, към този момент не са фокус”.

През март 1999 година, в спор с канцлера Герхард Шрьодер, Лафонтен подава оставка като ръководител на Германската социал-демократическа партия и през 2005 година я напуща. През 2007 година става съосновател на Die Linke.

Оставката на Лафонтен е отражение на доста дълбоката рецесия на европейската „ радикална левица “ след капитулацията на „ СИРИЗА “ в Гърция и след провалянето на Корбин във Англия, когато той сложи под подозрение резултата от референдума за Brexit. Кризата на „ радикалната левица “ е виновна за експоненциалния напредък на всички типове извънредно десни в западния свят след 2015 година

Превод: доктор Радко Ханджиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР