Оскъпяване на кредитите през следващите месеци, очакват експерти. Причината -

...
Оскъпяване на кредитите през следващите месеци, очакват експерти. Причината -
Коментари Харесай

Експерти очакват оскъпяване на кредитите през следващите месеци


Оскъпяване на заемите през идващите месеци, чакат специалисти. Причината - растежът на главния лихвен % у нас и леко повишаване при лихвите на комерсиалните банки. Това се случва след повишението на лихвите на Европейската централна банка.

Лихвата при потребителските заеми в левове е скочила с 0,86 процентни пункта - до 9,65 на 100. При жилищните - лихвите остават под 3%. Това демонстрират последните данни на Българска народна банка.

Българската национална банка обаче усили главния лихвен %, който е основен за изчислението на някои заеми до 1,82% този месец. Европейската централна банка също увеличи главните си лихвени проценти с 0,5 процентни пункта и по този начин по депозитите той става 2,5 на 100. Очакванията са, че това ще окаже въздействие и у нас.

Семейството на Елеонора Христозова има 10-годишен потребителски заем и месечно заплаща към 600 лв.. Домакинството обмисля още един заем за ремонт, само че прогнозите за повишение на лихвите носят терзания:

„ Към този, който имаме, все ще няма нарастване, само че почтено казано се тормозя за тегленето на нов “, разяснява Елеонора Христозова.

Анализаторите чакат заемите да продължат да нарастват. В момента за потребителски заем от 20 хиляди лв. и период на погасяване от 10 години при междинна рента по данни на Българска народна банка, месечната вноска е над 260 лв.. А през октомври при същия заем поради по-ниската рента вноската е била 246 лв..

„ Има известно повишаване при лихвите за потребителски заеми, което е обикновено, имайки поради, че те са по-рискови заеми. При жилищните заеми към момента лихвите са едни и същи “, изясни финансовият анализатор Десислава Николова.

Кредитните консултанти регистрират, че след повишаването от Европейската централна банка и Българска народна банка, наклонността за повдигане на лихвите ще се усети и при комерсиалните банки:

„ Най-вероятно ще забележим в идващите тримесечия тези предложения и тези лихви, за които приказваме, ще са до края на март в множеството случаи, след което банките ще извадят новите лихви за идващото тримесечие гладко чакам до края на годината ипотеките да са до 3,5-4% “, изясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Повишението ще усетят първо новите клиенти на банките. Експертите чакат още оскъпяването на заемите да понижи броя на покупко-продажбите в столицата, само че не и цените. Причината - липсва предложение, защото доста от продавачите се въздържали от продажби, с цел да не обезцени високата инфлация парите им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР