Тим Скот е най-добрият черен републиканец в първичните избори за президент на Републиканската партия. Ето как той обсъжда расата

...
ОСКАЛУСА, Айова (AP) — Тим Скот рядко повдига конкретно расата
Коментари Харесай

ОСКАЛУСА, Айова (AP) — Тим Скот рядко повдига конкретно расата в Айова. Нито пък трябва да го прави републиканският кандидат за президент.

Той често е единственият чернокож на предизборните си събития в щата. Сенаторът от Южна Каролина се представя като продукт на наставници в ранна възраст, които са го научили да не бъде огорчен.

Когато се говори за раса, той често казва, че Съединените щати не са фундаментално расистки.

< p>„Нямаме черна бедност или бяла бедност. Имаме бедност“, каза той пред изцяло бяла публика в четвъртък в Оскалуса, след като беше попитан за расата. По-рано той говори за лошото си южняшко възпитание и покойния си дядо, роден в Южна Каролина от епохата на Джим Кроу.

„Блясъкът на тази нация е, че продължаваме напред, въпреки че има много сили които искат да мислим, че проблемът е, че някой не прилича на вас,” каза Скот.

Скот, единственият чернокож кандидат за президент на Републиканската партия, който води агресивна кампания в щата с предсрочно гласуване, залага, че е оптимистичен посланието за лична отговорност, обвито в християнската вяра, която той спокойно цитира, е подходящо за републиканците от Айова, които може да се отделят от бившия президент Доналд Тръмп. Досега Скот и други в надпреварата за Белия дом остават далеч зад Тръмп и сенаторът не постигна момент за пробив по време на първия президентски дебат на Републиканската партия.

Скот е критикуван от учени, които казват, че отхвърлянето му на системният расизъм, особено в светлината на неотдавнашните расистки убийства във Флорида, омаловажава по-големите социални и политически пречки пред афро-американците.

Но десетки републиканци от Айова, интервюирани през последните няколко месеца, казват, че неговата позиция е обичайна за 2024 GOP поле, резонира повече, идвайки от Скот, отколкото от други.

„Това определено означава повече от него“, каза Мери Розенбум, 77-годишна пенсионирана болнична служителка от Оскалуса, която е бяла. „Той е казвайки: „Това съм аз. Аз съм черен. Но успях, защото работих упорито и тези възможности остават в Америка.“

Последните проучвания сочат, че подкрепата на Скот в щата се движи около 1 на 10 сред вероятните участници в първите събрания в Айова в страната , остават още четири месеца.

Това е значително зад Тръмп и малко зад губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Все пак предполага, че позицията на Скот в Айова е малко по-силна, отколкото в национален мащаб, където подкрепата му в последните проучвания се движи в ниските едноцифрени цифри.

Скот може да има уникални предимства сред републиканските гласоподаватели по расови въпроси, според политически експерти, дори ако неговият аргумент може да не е в крак с по-различни избиратели или на общи избори.

Сред гласувалите за републиканските кандидати в междинните избори през 2022 г. само 18% казаха, че расизмът е много сериозен проблем в обществото на САЩ, в сравнение с 61% от гласувалите за кандидатите на демократите, според данни на AP VoteCast.

p>

„Той е чернокож, който отхвърля идеята за системен расизъм, която е много популярна в републиканските кръгове“, каза Кристин Матюс, национален политически социолог, който е работил за републикански кандидати. „Това определено резонира повече.“

Но Йохуру Уилямс, директор-основател на Инициативата за расова справедливост в университета Сейнт Томас в Сейнт Пол, Минесота, каза, че Скот умишлено се опитва да привлече избирателите, които искат да вярваме, че расизмът не е сериозен проблем.

„Той го замазва и казва, че е постигнал всички тези неща, защото се е възползвал от всяка възможност и е работил усилено“, каза Уилямс. „Това създава този вид мощен, но погрешен разказ, че политиката на оплакване отляво е единствената отговорна за икономическото неравенство, за продължаващата полицейска бруталност, за жилищното неравенство.“

„Но това му печели точки с тази основа на Републиканската партия, която казва: „Най-накрая някой, който звучи като мен, който е чернокож, което доказва, че не съм расист“, каза той.

Скот твърди, че расизмът е една от многото форми на омраза, която съществува в САЩ и че американското общество се е подобрило с времето.

Той беше помолен да коментира това лято обвинението от Джой Бехар, водеща на токшоуто на ABC „The View“, че той не успя да разбере системния расизъм.

„Казах, че Америка не е расистка страна“, каза той. „Защото не е.“

Той постигна политическия си възход в Южна Каролина, веднъж люлката на Конфедерацията Както и в Айова, републиканските първични гласове там са предимно бели.

Когато спечели място в Камарата на представителите на САЩ през 2010 г., Скот стана първият черен републиканец, избран в Конгреса от Южна Каролина от 1890 г., по време на епоха, когато белите демократи свалиха много републикански длъжностни лица след Реконструкцията и лишиха чернокожите от избирателни права чрез спонсорирано от държавата насилие, включително линчуване.

Скот спечели първичните избори в Камарата, като победи Пол Търмънд, син на дългогодишния Сенатор от Южна Каролина Стром Търмънд, сегрегационист, който се бори срещу законодателството за гражданските права. По-късно Скот беше назначен в Сената на САЩ и беше преизбран два пъти за шестгодишен мандат.

„Мисля, че е важно, че в историята на вечността имах щастието да се родя в мястото, където започна Гражданската война, като беше избран на мястото, което Стром Търмънд заемаше, за да бъде в състояние да проведе този сериозен разговор, който се сблъсква с расовите резултати в тази нация“, каза той пред Асошиейтед прес през 2020 г.

Бони Бойл, след като напусна събитие през юни, сравни Скот с покойния бивш държавен секретар Колин Пауъл и съдията от Върховния съд Кларънс Томас, черни фигури, популярни сред републиканците.

„Не мисля Аз съм предубеден, но познавам много хора, които са, и не мисля, че цветът на кожата ви трябва да има значение“, каза Бойл, който е бял. „Тим Скот казва, че можеш да се издигнеш над усещането, че си заседнал, и можеш да го направиш, и това много ми харесва.“

Повечето от републиканските кандидати за президент отричат, че САЩ са изправени пред системен расизъм. А изследването на расата в американското общество оживи основната републиканска публика. Няколко контролирани от републиканците държави се позоваха на критичната расова теория в законодателството, ограничаващо как расата може да се преподава в държавните училища. Законодателите на Републиканската партия в някои щати също се опитаха да забранят или лишат от финансиране програми за многообразие и равнопоставеност, насочени към справяне с различията в расовото представителство.

Скот беше ключов говорител на партията и участваше в законодателството в Конгреса, насочено към намаляване на полицейското насилие след убийството на Джордж Флойд, чернокож мъж, от полицията в Минеаполис през май 2020 г.

Сенаторът рядко споменава тази законодателна работа в Айова. Законодателството, наред с други мерки, ще създаде комисия за проучване на расата и правоприлагането. Републиканците и демократите не успяха да постигнат компромисен пакет и законодателните усилия се провалиха.

Вече в тази кампания Скот беше изправен пред уникални очаквания да отговори, когато Флорида издаде нови насоки за държавно образование относно робството. ДеСантис многократно защитаваше насоките, които изискват учителите да инструктират учениците, че уменията, научени от поробени хора, „могат да бъдат приложени за тяхна лична изгода“.

„Това, което всъщност представляваше робството, беше разделяне на семейства, осакатяване на хора и дори изнасилване техните съпруги. Беше просто опустошително“, каза Скот пред репортери в Айова. „Така че се надявам, че всеки човек в нашата страна – и със сигурност кандидат за президент – ще оцени това.“

Успехът на Скот не е дошъл чрез пренебрегване на американското наследство на робство и сегрегация, каза Стивън Гилкрист, чернокож човек, който е републиканец и председател и главен изпълнителен директор на Африканско-американската търговска камара на Южна Каролина.

„Той се опитва да живее според веруюто на д-р Мартин Лутър Кинг, където не трябва да бъдем съдени от цвета на нашата кожа, но от съдържанието на нашия характер“, каза Гилкрист, който не е подкрепил кандидат за 2024 г. „Той вдъхнови много от нас, които сме афроамерикански републиканци.“

Но Фредерик Гудинг младши ., професор по афро-американски изследвания в Тексаския християнски университет, каза, че неизброимо повече чернокожи американци са работили също толкова упорито като Скот, но са се борили срещу невидими бариери.

„Той наистина работи усилено“, каза той. „Но това е не е толкова опростено.“

___

Директорът на AP за изследване на общественото мнение Емили Суонсън във Вашингтон и авторите на Associated Press Мег Кинард в Колумбия, Южна Каролина, и Кори Уилямс в Детройт допринесоха за този отчет.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР