Осиротяла новородена видра, спасена след смъртоносна атака на косатка: „Кученцето започна да вика за майка си“

...
Реагиращите служби за диви животни в Аляска бяха изправени пред
Коментари Харесай

Реагиращите служби за диви животни в Аляска бяха изправени пред „необичайно драматична“ спасителна ситуация, след като осиротяло, новородено морско видро беше спасено след косатка.

Нападението от 9 септември беше наблюдавано от Натали Хънтър, лабораторен техник и член на екипа за реагиране на диви животни в Alaska SeaLife Center, каза центърът в съобщение за новини. Тъй като Хънтър е видял инцидента по време на развлекателен риболов, реагиращите са били наясно с пълните подробности, които според групата са „уникални“. Част от атаката дори беше заснета от групата на Хънтър, а агенцията сподели видеото онлайн.

Групата на Хънтър, която включваше приятели с опит в реагирането на дивата природа, първо забеляза две диви косатки, а след това настъпи „вълнуване“, когато косатките нападнаха плаваща видра. Видрата не се опита да избяга и групата чу „характерни викове на млада видра“, които ги накараха да разберат, че видрата носи малко. „Множество“ атаки от страна на косатките бяха насочени към видрите и групата на Хънтър видя „както майката видра, така и кученцето да излязат от водата след впечатляващ шамар с опашка от една от косатките“. Двете видри бяха разделени и косатките насочиха вниманието си към майката. Атаките продължиха и „в крайна сметка майката не се появи отново“.

"Упоритите викове от водата обаче показват, че кученцето" наистина е оцеляло от атаката. Групата на Хънтър изчака, за да се увери, че косатките са изчезнали и майката видра не се появява отново. След като измина известно време, те се обадиха на горещата линия за реакция на дивата природа на агенцията и изчакаха информация как да помогнат на кученцето на видрата.

„Мозъкът ми беше в режим на реагиране на диви животни по време на целия инцидент, мислейки, че за съжаление може да имаме спасяване на кученце на видра“, каза Хънтър в съобщението за новините на агенцията. „Едва когато цялото събитие приключи, дивите косатки бяха напуснали района и кученцето започна да вика за майка си, разбрах, че трябва да помислим за следващия ход.“

След като Центърът за диви животни получи разрешение от Службите за риба и дива природа на САЩ да реагира на малкото видра, групата внимателно извади животното от водата и на лодката си, след което я върна на брега.

„Виковете й бяха бълбукащи и когато я измъкнахме от водата, тя беше подгизнала“, каза Хънтър. „Палтото й не отблъскваше водата и не я поддържаше плаваща, както трябваше да бъде.“

Екип за реагиране от центъра за диви животни срещна групата и видрата по средата между Хоумър, където бяха във водата , и Сюърд, където се намира центърът за диви животни. Екипът за реагиране незабавно върна кученцето обратно в центъра, където беше установено, че животното е уморено, гладно и само на един ден - вероятно по-малко.

Кученцето сега получава денонощни грижи в Alaska SeaLife Center, където е второто осиротяло кученце на видра, прието за по-малко от седмица. Грижата 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, има за цел да наподобява "постоянната грижа и внимание", които такива малки видри получават от своите майки.

Снимки и видеоклипове от центъра за диви животни показват как видрата е държана в кърпа, хранена от бутилка от служители и поддържана топла със сешоар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР