Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на

...
Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на
Коментари Харесай

Важно! Ключови промени в закона за осиновителите на дете до 5-годишна възраст

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск, заяви пресслужбата на кабинента. Oтпускът ще може да се употребява от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това плануват промени в Кодекса на труда, които бяха утвърдени от държавното управление.

Те ще бъдат препоръчани за приемане от Народното събрание. Промените имат за цел да се подсигуряват равни права на осиновителите, да се обезпечи нужната родителска грижа и фамилна среда за развъждане на децата и повишение на мотивацията за осиновяване. С измененията в Кодекса на труда се вършат промени и в наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, които регламентират компенсациите при прилагане на този тип отпуск.

Размерът му ще е 90 на 100 от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход на лицето, върху който са импортирани или дължими осигурителни вноски за интервала от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който самичък е осиновил дете, не употребява отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на 100 от компенсацията, на което са имали право. Ако след приключване на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на спомагателен отпуск при развъждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.

По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година. Когато спомагателният отпуск не се употребява, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на 100 от компенсацията, което се изплаща, в случай че се употребява отпускът. Предвид нуждата да бъде изменена подзаконовата нормативна уредба, която урежда редът, изискванията и нужните документи за прилагане на отпуските при осиновяване и за погашение на компенсации по време на използването им, се предлага измененията в Кодекса на труда да влязат в действие от 1 юли 2018 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР