Осигуряването на оставащите около 1.7 млрд. лв. държавен дълг до

...
Осигуряването на оставащите около 1.7 млрд. лв. държавен дълг до
Коментари Харесай

При слаб интерес финансовото министерство пласира само 150 млн. лв. ДЦК

Осигуряването на оставащите към 1.7 милиарда лева държавен дълг до края на годината, нужни за покриване на падежите и бюджетния недостиг, става все по-предизвикателно поради влошаващите се пазарни условия. На аукциона в понеделник за нова емисия 5.5-годишни ДЦК са пласирани едвам 150 млн. лева при търсени 200 млн. лева

Причината е слабият инвеститорски интерес, като подадените поръчки са били за едвам 203.85 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие 1.02. Така финансовото министерство очевидно е решило да не удовлетвори част от тях и да реализира по-приемлива рентабилност. Тя обаче въпреки всичко е 4.13%, което е 223 базисни пункта над равнищата по немския дълг, което демонстрира още по-разширяващ се спред по отношение на предходните аукциони. Спредът е знак за риска по една емисия - единствено седмица по-рано при пласирането на бумаги с близо четири години остатъчен матуритет рисковата награда по отношение на аналогичните немски облигации беше под 150 б.п. От данните на Българска народна банка, която организира аукциона, се вижда, че е имало одбрени поръчки при рентабилност от 4.52%, а най-ниската е 3.71%.

Най-голям размер от емисията - малко над 80%, са купили банките, следвани от пенсионните фондове (9.3%) и застрахователните компании с 6.7%.
Все по-труден пазар
Доходността по всички държавни облигации - от Съединени американски щати до Европейски Съюз и България, стартира да се покачва още от предходната година, само че същинското ускоряване пристигна през последните месеци. Причината за това е почналата политика на централните банки за нападателно повишение на лихвите и поръчките за още стягане на паричната политика в опит да се овладее инфлацията, което се отразява неизбежно и в разноските по задълженията. Допълнителен напън обаче оказват икономическата неустановеност, войната в Украйна, само че и чисто локални фактори - нестабилната политическа конюнктура в България и неяснотата за идните избори най-вероятно вършат вложителите още по-предпазливи. Отделно и оповестените от служебния финансов министър Росица Велкова тревожни вероятности за хронично високи бюджетни дефицити също подкопават имиджа на страната като фискално дисциплинирана.
Реклама
Преди две седмици това се регистрира и при аукционите на двете излъчвания по външния дълг на България - През пролетта доходността по тези матуритети щеше да е с към 2 прочие п. по-ниска, по оценки на пазара, което се показва в 100 млн. евро по-малко лихвени заплащания.
Усложнена задача
С аукциона в понеделник МФ затвори месец септември с общо излъчвания за 350 млн. лева на вътрешния пазар. В оставащите три месеца до края на годината ще бъдат препоръчани ДЦК за още 1.65 милиарда лева, като най-натоварени с аукциони се чакат да са октомври и ноември, съгласно индикативния емисионен календар на финансовото ведомство. Неуспехът да се наберат всички търсени 200 млн. лева тази седмица обаче ще направи задачата по-сложна, защото по проект предстоят още преотваряния на същата емисия, а също и опити да се пласират по-дългосрочни - 10-годишни облигации.

Сладващият понеделник е още веднъж за 200 млн. лева от емисията с падеж юли 2026 година, която беше протворена в средата на септември.
Свързани публикации Фед увеличи лихвата с 0.75 пункта за трети следващ път 22 септември 2022, 09:26 Финансовото министерство пласира още 200 млн. лева ДЦК 20 септември 2022, 11:24 Централните банки нямат планове да отпускат газта 2 септември 2022, 06:35 Как високите лихви ще притиснат държавните бюджети 29 юли 2022, 06:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР