Осигуряването на дърва за огрев за живеещите в населените места

...
Осигуряването на дърва за огрев за живеещите в населените места
Коментари Харесай

С кметове и кметски наместници от община Добричка се срещна директорът на Държавно горско стопанство – Добрич

Осигуряването на дърва за огрев за живеещите в обитаемоте места в община Добричка бе дискутирано през днешния ден на среща с кметовете и кметските наместници. На срещата, инициирана от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, участваха инж. Цанко Николов – шеф на Държавно горско стопанство – Добрич, и инж. Ивайло Тодоров – специалист от Североизточно държавно дружество.

Състоянието на общинските гори в земеделските земи по землища, разпределението на общинските гори по дървесни типове, плануваното прилагане на дървесина в ДГС – Добрич, за 2022 година бяха измежду акцентите в презентацията на инж. Николов.

Представена бе и съответна информация за плануваните количества дървесина за локалното население за 2022 година, както и разбори за продажбите за 2020 година, 2021 година и 2022 година

„ Намеренията ни са да не се трансформира цената на дървесината до края на 2022 година “, съобщи инж. Николов.

Сред поставените от кметовете проблеми бяха определянето на съответни периоди за доставката на декларираните количества дървесина по села, редуцирането на случаите с презапасяването с дърва в някои семейства. Дискутирани бяха и разновидности за превозването на дървесината, с цел да се избегнат проблемите, предизвикани от конкуренцията сред транспортните компании.

8421 пространствени кубически метра дърва за огрев, от декларираните все още 10839, към този момент са доставени от ДГС-Добрич на семействата от община Добричка. До края на годината ще бъдат добити още 4500 кубически метра, като от териториалното отделение имат подготвеност да комплектуват и спомагателни отдели, поради повишеното търсене на дървесина през тази година. Данните за дърводобива бяха оповестени от шефът на стопанството инж. Цанко Николов по време на среща с кметовете на всички 64 обитаеми места от общината. Проявата бе проведена от градоначалника на община Добричка Соня Георгиева.

Инж. Николов изясни пред кметовете, че през последните години търсенето на дърва за огрев се е нараснало доста, като през 2020г. семействата са закупила 4780 пространствени кубически метра, през 2021г. те към този момент са 6892, а към днешна дата са добити и продадени 9500 кубика, като включително влизат доставените и в регионалният център. Заявките за дърва през тази година към този момент надвишават с 50% миналогодишните, като към момента има села, които не са донесли описите си в стопанството, сподели още шефът на ДГС-Добрич.

По време на срещата кметовете се оплакаха от транспортните компании, които тук-там оказват да издават документи за доставената дървесина или пък завишават авансово избраната цена без да са предизвестили кметовете и семействата. Участниците в събирането желаеха още да бъдат посочени съответни периоди за снабдяване на дървата за всяко село, с цел да могат и те да предупредят хората по места и да съберат парите от включените в техните описи.

В края на срещата инж. Николов разгласи пред кметовете, че не се чака завишаване на цената на дървата за огрев и хората би трябвало да бъдат спокойни. Той добави, че в стопанството от към година работят четири дърводобивни бригади, които от няколко дни добиват дърва за огрев, за искащите от 64-те села на община Добричка.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР