Осигуряване на денонощен достъп до аптеки на населението в различните

...
Осигуряване на денонощен достъп до аптеки на населението в различните
Коментари Харесай

Здравното министерство предприема промяна, която касае здравето на всички

Осигуряване на денонощен достъп до аптеки на популацията в другите области на страната. В тази посока ще работи Министерството на здравеопазването (МЗ), излиза наяве от претекстове към смяна в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, оповестен на уеб страницата на ведомството, оповестява "Труд ".

От документа излиза наяве, че ще бъдат направени допълнения и промени на общо 15 закона, свързани с здравната система в България: закона за здравето; за здравното осигуряване; за лечебните заведения; за наркотичните вещества; за кръвта и кръвните продукти; за трансплантациите; за бюджета на НЗОК; за съсловните организации в опазването на здравето и други

Една от главните промени, обвързвана с обезпечаване на най-благоприятен достъп на популацията до медикаменти, би трябвало да се случи посредством основаване на Национална аптечна карта и посредством законова опция за денонощен достъп до аптеки. За задачата ще се разпознават области, общини и обитаеми места, в които има дефицит на тези търговски обекти.

За обезпечаване на денонощен достъп до лекарства, ще се обезпечава денонощна работа по график, направен от съответната РЗИ.
Предвижда се въвеждане на възбрана еднакъв търговец да има по едно и също време позволение за търговия на дребно и позволение за търговия на едро с лекарства за обезпечаване на конкуренция сред участниците на пазара в тези области.

Законопроектът, дружно с претекстовете към него, отчетът на министъра на опазването на здравето и предварителната оценка на въздействието следва да бъдат оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и на Портала за публични съвещания в границите на актуалната седмица. Тогава ще стартира да тече срокът за публично разискване.

Промените, за които ведомството упорства, са свързани още с понижаване на административната тежест при производството на медикаменти. Също по този начин ще се търсят способи за попречване на навлизането на фалшифицирани медикаменти посредством налагане на наказания на участниците по веригата на доставяне.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР