Осигурява прозрачност на държателите на ценни книжаНовата прокси платформа за ...

Осигурява прозрачност на държателите на ценни книжаНовата прокси платформа за

DataArt създаде блокчейн платформа за е-гласуване

Осигурява бистрота на държателите на скъпи бумаги

Новата прокси платформа за електронно гласоподаване дава на държателите на скъпи бумаги опция да проследят целия развой на гласоподаване

Консултанската компания DataArt създаде платформа за електронно гласоподаване, основана на блокчейн технология. Това е един от първите по рода си планове в света, който доближава цялостна бистрота на гласуването, като в същото време резервира анонимността на вота, оповестиха от компанията.

Новата прокси платформа за електронно гласоподаване дава на държателите на скъпи бумаги опция да проследят целия развой на гласоподаване. Всеки участник вижда къде отива гласът му и дали е преброен вярно. Данните се извличат от системата, чието действие не се трансформира и е изцяло одитируемо.

Клиентът на този план е Централният депозитар в Русия (National Settlement Depository, NSD). Системата е създадена от DataArt взаимно с NRM, като напълно дава отговор на условията на финансовите регулатори. Тя може да бъде употребена като опция на обичайното гласоподаване с бюлетини и отстранява потребността от присъединяване на комисия по броене.

Следващият стадий от създаването на платформата е осъществяване на един кръг на гласоподаване и адаптиране на системата за работа с консуматори. Ако резултатите са положителни, платформата ще стане отворена и налична за депозитари и на други страни.
още по тематиката
Основната концепция е следната: В нощта на гласуването се издават закрепен брой токенизирани гласове. Те се разпределят от номиналните държатели и се вкарват в портфейли по сигурен метод. Гласуващите ги изпращат непосредствено към портфейли в системата, наречени „ за ”, „ срещу ” и „ въздържал се ”. Гласуващите участници са правни субекти: регистратори, номинални държатели (банки) и депозитари. Те свързват клиентите си към разпределен указател за гласоподаване.

Системата е основана на блокчейн решението Hyperledger Fabric. Основната специфичност на плана е, че за пръв път DataАrt внедри технологията „ доказателство с нулево оповестяване ” в сходен тип платформа. Това дава опция за криптографско засвидетелствуване верността на персоналната информация, като се резервира поверителността на участниците в гласуването.

„ Основното усложнение в този план беше, че от една страна трябваше да осигурим безспорна бистрота за разпределението на гласовете и резултатите. От друга страна, нямахме право да демонстрираме краткотрайни резултати, защото това можеше да повлияе на тези, които към момента не бяха дали своят вот ”, споделя Денис Баранов, старши съветник, проектант в DataArt Лондон.

Също по този начин е трябвало да бъде обезпечена опция за засвидетелствуване на лимитираните от мрежата данни. Създаденото от DataArt решение прави допустимо осъществяването на тези условия, като усъвършенства доста равнището на надеждност и опростява процедурата за гласоподаване, прецизираха от разработчика.

Източник: technews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg