Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за

...
Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за
Коментари Харесай

Проекти за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в област Русе

Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София - област и Варна

49 плана за над 13 милиона лв. ще бъдат финансирани в област Русе по първата процедура за „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), стана ясно след извършен диалог сред регионалния шеф Анатоли Станев и екипа на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), оповестиха от Областна администрация.

Припомняме, че при започване на декември министърАлександър Пулев дружно с Анатоли Станев организира мобилна приема в крайдунавския град, на която бяха разяснени редица въпроси по отношение на опциите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на Европейския съюз. В рамките на осведомителната акция бяха подадени 134 плана от компаниите в района на обща стойност малко над 26 милиона лв.. Това значи, че почти всяка трето предложение от страна на бизнеса е утвърдено. По данни на МИР обезпеченото финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София-област и Варна, което извежда региона на една от челните позиции в страната.

„ Работя с чудесно квалифициран екип и съм задоволен от постигнатия резултат. Наложи се да действаме в рекордно къси периоди, с цел да осигурим безплатни финансови средства за бизнеса в района в един миг, белязан от разнообразни по своята същина рецесии “, разяснява Станев. Според него служебното държавно управление демонстрира, че с добър разговор и взаимни старания могат да бъдат осъществени редица водещи цели, които за жалост през последните 30 години са оставали на назад във времето. „ В последно време виждам една по-голяма интензивност от страна на страната и локалната власт, която се показва и в по-сериозен и първокласен публичен разговор, гарантиращ вземането на съответни решения “, добави регионалният шеф.

Колкото до втората процедура от Плана за „ ИКТ решения и киберсигурност “, през февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще разгласи листата на класираните за финансиране планове по нея. Средствата са още веднъж от Плана за възобновяване.

От Министерството на нововъведенията и растежа споделиха, че към този момент са утвърдени от Европейска комисия и двете нови стратегии за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 милиарда лв.. Това са новата „ Конкурентоспособност “ (ПКИП) за 3 милиарда лв. и новата Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация (ПНИИДИТ) с бюджет от малко над 2 милиарда лв.. По разнообразни процедури през структурните фондове и Плана за възобновяване единствено през МИР в първата половина на 2023-а ще бъдат стартирани ограничения за над 1 милиарда лв. за българските компании.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР