Осигурена е годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния център

...
Осигурена е годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния център
Коментари Харесай

Отпускат средства за Спасителния център за диви животни в Стара Загора и зоопарка във Варна

Осигурена е годишната прехрана за 2023 година на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, оповестяват от Министерството на околната среда и водите.

Центърът за рехабилитация и размножаване на редки типове е ръководен от съдружие с нестопанска цел " Зелени Балкани - Стара Загора ". Той подкрепя напъните на страната да извършва отговорностите си по Конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна и работи за запазване на предпазените типове от българската фауна, като подкрепя структурите на Министерство на околната среда и водите за използването на Закона за биологичното многообразие.

Всички български типове птици, които се нуждаят от лекуване, се изпращат от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Спасителния център в Стара Загора. Броят на сигналите и предписанията от екоинспекциите в страната непрестанно се усилва, както и броят на сигналите от други профилирани районни звена на Министерство на земеделието и храните, ИАГ и Министерство на вътрешните работи и тел. 112. Увеличаващият се " пациентопоток " усилва и разноските за храна на животните, ветеринарни консумативи и медикаменти, електрическа енергия и защита, показват от Министерство на околната среда и водите.

Средно на година в Центъра постъпват над 2 000 нуждаещи се от помощ диви животни, като повече от 40% тях се връщат сполучливо назад в дивата природа. Между тях са и доста типове с висок природозащитен статус, като къдроглави и розови пеликани, червеногуши гъски, египетски и белоглави лешояди, скални царски орли, соколи, чапли, пеликани, щъркели и други.

Ще бъде отпусната безплатна помощ за обезпечаване на годишната прехрана и на зоопарка във Варна, който е избран да извършва функционалности на избавителен център за диви животни. Той е с по-малък потенциал спрямо центъра в Стара Загора и най-честите му пациенти са птици, получили съществени пострадвания и последвало безсилие, контузии от високоволтово електричество, мощно опаразитяване, отравяне или попадане в петролни артикули и други През предходната година през зоопарка във Варна са минали 60 животни, сред които влечуги, бозайници и птици. Успешно излекувани, рехабилитирани и освободени са 50 на 100 от тях.

За да се осигури възможност на ПУДООС да се реалокира в лична постройка, изпълнителният шеф на ПУДООС ще предприеме нужните дейности за приемане правото на ръководство на парцел - обществена държавна благосъстоятелност.

Към момента предприятието се обитава в офис постройка чартърен, което е обвързвано с високи разноски за наем и неспособност документите да се архивира на място заради липса на уместно пространство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР