Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен

...
Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен
Коментари Харесай

Новини Пловдив | Новините от Пловдив и региона

Още за събитията в Пловдив през днешния ден четете в най-хубавия културен гид " Марица "  
   
 

фотоизложба живи наследства юнеско европа кръстю сарафов Още от категорията  Наемаме чужденци с 1,5 пъти по-висока заплата от междинната Наемаме чужденци с 1,5 пъти по-висока заплата от средната  viber icon

Народното събрание дефинитивно одобри измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. С тях се улеснява процесът и изискванията за привличане на висококвалифицирани експерти във всички браншове на стопанската система ни посредством така наречен Синя карта. 

" Въвеждането на по-привлекателна и ефикасна скица за привличане на чиновници от трети страни с висока професионална подготовка ще спомогне за превъзмогване на дефицита на висококвалифицирани фрагменти в редица браншове на стопанската система и ще нарежда България като конкурентна бизнес дестинация ", разясняват вносителите на законопроекта от Демократична България.

Според признатия текст брутната работна заплата, посочена в трудовия контракт на служащия - жител на трета страна, би трябвало да бъде минимум 1,5 пъти по-висока от междинната работна заплата в България. 

Висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейски Съюз ще могат да идват по-бързо и по-лесно да работят в България, показват от Българската стартъп асоциация BESCO. Оттам прецизират, че с новия закон се редуцира срокът на цялата процедура за банкет. Вече ще може да се признава и опит, а освен тапия за висше обучение. Кандидатстването от шеф или чужденец ще е по електронен път. Самите чужденци пък ще могат да работят и от разстояние.

Синята карта ще е годна 5 години.  За подобен документ могат да аплайват и хора с интернационална протекция. Притежателите на Синя карта се обезпечават в НЗОК като българските чиновници.

У нас от дълго време работят хора от " трети страни ", основно в индустриалния и IT бранша.

синя карта парламент чужденци заплати Още от категорията  Неделна закуска: Палачинки от картофи РЕЦЕПТА Неделна закуска: Палачинки от картофи РЕЦЕПТА  viber icon

Поглезете себе си и околните в неделя заран с тези вкусни и невероятни картофени палачинки.

 

Необходими артикули:
1 кг картофи 1/2 л прясно мляко 1 к. ч. брашно 3 яйца 2 с. л. цедено кисело мляко 1 ч. ч. олио сол на вкус млян черен пипер на вкус 1 щипка чубрица 1 щипка сода бикарбонат
 

 
Начин на подготвяне:
Картофите се сваряват и се намачкват с преса. Пюрето се поставя в бездънен съд и с непрекъснато безредие се прибавя леко затопленото мляко.

Охлажда се, поставя се прясотото брашно и се разрушава. Едно по едно се прибавят яйцата и най-после – цеденото мляко със содата.

Полученото тесто се оставя да почива два часа. От него се късат части, разточват се и в загрятото олио се изпържват палачинки, написа recepti.rozali.com.

 

Ако желаете да са солени, в сместа прибавете солта и подправките. Ако желаете да са сладки, поръсвате готовите палачинки с пудра захар.

палачинки картофени палачинки закуска гурме Още от категорията  Равносметката за 2022-ра: Пазарът на парцели се нажежи до алено Равносметката за 2022-ра: Пазарът на парцели се нажежи до червено  viber icon

Динамична и предизвикателна, само че и с доста образци на нелоялна конкуренция - по този начин мина за брокерите 2022 година. Кои бяха провокациите на пазара за парцели под тепетата и в страната?

Кои трендове трайно превзеха пазара? И какво да чакаме от актуалната 2023 година - приказват представители на водещи компании за недвижими парцели в България.

Мирослав Язов, брокер недвижими парцели: Предизвикателствата на 2022-ра бяха свързани с нелоялната конкуренция 



2022 година беше много мощна година за мен, може би най мощната от 15 години насам, та несъмнено ще я запомня. Предизвикателствата на пазара на парцели бяха свързани главно с нелоялната конкуренция и неприятните практики от страна на много сътрудници от сектора. Някои хора взеха решение, че могат да завоюват от продажбата на парцелите си, само че по този начин единствено се стигна единствено до някои нереалистични упования. И фантастичните цени в новото строителство в следствие от инфлацията и скокът при строителните материали.

Очакванията ми за 2023 година са тя да премине под знака на “ти знаеш ли на мен какъв брой ми даваха за парцела ” и “той, съседа, знаеш ли на какъв брой го продаде ”. Определено ще има компликации в убеждаването на някои продавачи на второстепенен пазар да се съобразят с новите действителности. Инфлацията ще продължи да държи по-високи цените на новото строителство.

Някои специалисти към този момент приказват за изстудяване на имотния пазар, само че то е илюзорно, съгласно мен. Защо ли - тъй като главният отсъстващ на пазара сега са прекупвачите и капиталовите купувачи, т. е. лесните и бързи покупко-продажби. На този стадий от развиването на имотния пазара към този момент ще преобладават купувачите за лично прилагане, а при тях брокерът към този момент може да потвърди изгодата и цената си.

Добромир Ганев, ръководител на УС на НСНИ: Тенденция на изстудяване на пазара, само че това ще го възстановява



Изпращаме една извънредно динамична, забавна, изпълнена с провокации година. От една страна, това бе мощна година от позиция на размера на бизнеса, подписаните покупко-продажби и интереса на потребителите към придобиването на парцели. От друга, 2022-ра бе година, която изправи света, нашето общество и бизнеса пред обилни тествания. Политическата неустойчивост, военните дейности в Украйна, мигрантската вълна, най-високата инфлация за последните 24 години, покачването на лихвени равнища за първи път от над 10 години, енергийна рецесия, невиждания скок на цените на строителни материали и първични материали са единствено част от събитията, които ни сложиха в необикновени условия за работа.

Пазарът сподели разнообразни лица. През 2022 година регистрирахме най-голям растеж за последната декада на показателя на цените на жилищните парцели. За първи път за последните 15 години станахме очевидци на по-слабо трето тримесечие от второто на 2022 година. Спадът за София бе забележителен и ненадейно внезапен - 15%. Други региони в страната обаче продължиха да записват рекордни размери покупко-продажби. Очакванията са и Q4 да покаже прочут спад на пазара. Ако това се удостовери от данните, бихме могли да кажем, че има наклонност на изстудяване на пазара, което ще докара до неговото нормализиране и стабилизиране.

Полина Стойкова, изп. шеф на Bulgarian Properties: Невиждан растеж на цените, само че към момента незадоволено търсене



През 2022 година жилищният пазар се нажежи до алено, преживявайки растеж на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация през цялата година наблюдавахме засилено търсене, само че незадоволително предложение, което в допълнение стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана налично при исторически най-ниски лихвени проценти.

Другите фактори, които въздействат върху жилищния пазар, продължаваха да са в позитивна посока. Безработицата остана на ниски равнища - към и под 5%, а приходите продължиха да нарастват, въпреки и по-бавно от цените на парцелите - с към 15%. Това задържа достъпността на жилищата на релативно положителни равнища, а пазара - покрай фундаментите му.

През 2023 година трендовете на имотния пазар още веднъж ще бъдат във фокуса на интереса, както заради към момента налично незадоволено търсене, по този начин и заради потребността от настояща информация за неговото развиване, което постоянно дава индикации и за посоката на развиване на икономическия цикъл като цяло.

Нашите упования са темпът на повишаване на цените да се забави, а предлагането последователно да стартира да се усилва - както на примитивен, по този начин и на второстепенен пазар. Започналото покачване на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на годината и според от неговите размери то би могло да охлади или да засилва пазара. Към момента по-вероятно е покачванията да са плавни и това да внесе успокоение у купувачите и убеденост да вземат решения за покупка. Още в първите работни дни на годината получаваме удостоверение за тези упования. Имаме интензивно търсене и предложение на парцели, а дружно с това успяхме да осъществяваме и първите покупко-продажби. Съдейки по тях, интерес има към парцели в цялата страна - както в огромните градове, по този начин и в планинските и морските курорти и селските региони.

Даниел Тодоров, организация " Севън хилс ": Сделките на " зелено " в новото строителство ще спадат



2022 година за мен беше година на напредък откъм кариерно развиване. Започнахме няколко нови плана и успяхме да се приспособяваме към към този момент изменящия се пазар. Предизвикателства не липсваха - цените на парцелите дълготрайно се покачваха, ипотечното кредитиране също последователно се променяше откъм условия и лихвен %. Пазарът преминаваше настоятелно от пазар на продавача към пазар на купувача, като последното тримесечие броят на осъществени покупко-продажби сензитивно спадна. Въпреки всичко, не мисля, че може да се приказва за фрапантен спад на цените на парцелите или броя купувачи през миналата 2022 година.

Очакванията ми за 2023 година за имотния пазар в Пловдив са оптимистични и частично съм благополучен от обстоятелството, че изстудяване има, тъй като искрено цените на парцелите в действителност доближиха високи, а за някои хора непостижими стойности. Охлаждане се усеща и от ден на ден ще има при сделки на парцели в периферията на града. В добре развитите и инфраструктурно уредените региони, съгласно мен, цените ще се задържат. Наблюдавали сме сходен вид „ държание " на пазара през 2009-2010 година, когато цените на парцелите в централните региони резервираха своите стойности, а периферните - фрапантно намаляваха. Броят на спекулантите на пазара също спадна осезаемо и покупко-продажбите „ на зелено " в новото строителство също ще спадат. Дори при сведен брой покупко-продажби с недвижими парцели на пазара постоянно има купувачи, които изчакват подобаващ миг за договорка и продавачи, които заради една или друга причина вземат решение да се разделят с парцела си. Това са действителностите!

имоти брокери пловдив пазар Още от категорията  Бизнесменът Турхут Исмаил: Обиколил съм 200 катедрали, само че като храма в Ямбол не съм виждал Бизнесменът Турхут Исмаил: Обиколил съм 200 катедрали, само че като храма в Ямбол не съм виждал  viber icon

Той е мохамеданин, само че има вяра в положителното. И в това, че Бог е един и не е значимо на кого се кланяш, а какви каузи вършиш.

Името му е Турхут Исмаил и влезе във фокуса на публичното внимание с това, че построи и реставрира доста православни храмове. Навръх 24 май 2022 година подари неповторимо платно на Желязната черква в Истанбул - създаде го от телешка кожа по технология отпреди 13 века. Турхут изясни, че е избрал „ Св. Стефан " като една от светините на Българското Възраждане. Една от последните му задания е да възвърне купола на католическия храм в Ямбол.



„ Църквата беше претърпяла огромен пожар. От Общината се пробвали да я  възстановят. Не се справили с купола - най-високата част, само че и най-сложна от архитектурна позиция. Старите шигли бяха изпопадали и при ремонта ги възстановихме. Подсилихме структурата на постройката и я укрепихме. Справихме се и с гниенето на дървото по покрива. За да има двойна отбрана, го облякохме с битумни керемиди и върху тях поставихме титан-цинкова ламарина - това му дава най-малко още 50-60 години живот “, описа пред „ Марица “ строителят реставратор.

Турхут стартира работа по храма през август предходната година. „ През септември в Бургас имаше мощен вятър и той сътвори бедствено състояние в региона - напомня строителят. - Вероятно тъкмо навременната ни интервенция предотврати възможни още по-сериозни вреди по католическата черква. “

През 90-те години на предишния век Турхут емигрирал в Испания&n
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР