Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен

...
Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен
Коментари Харесай

Новини Пловдив | Новините от Пловдив и региона

Още за събитията в Пловдив през днешния ден четете в най-хубавия културен гид " Марица "  
 
урок актьори сцена театър Още от категорията  Сватбени камбанки в двореца на Доналд Тръмп! Милиардер падна на колене пред 29-годишната Тифани Сватбени камбанки в двореца на Доналд Тръмп! Милиардер падна на колене пред 29-годишната Тифани  viber icon

Дъщерята на Доналд Тръмп - Тифани, от брака му с Марла Мейпълс, се омъжи.

В фотоси, оповестени в Туитър, се вижда по какъв начин 29-годишната Тифани Тръмп и нейният брачен партньор - милиардерът Майкъл Булос танцуват първия си танц. Тя е в изящна бяла рокля с мъниста, а той - с черен смокинг, написа novini.bg.

Sis makes a beautiful Bride!!
— Everyday AmericanGal (@EverydayAmeric7)
 
 
Тифани е съпроводена от татко си - някогашния президент на САЩ- Доналд Тръмп, преди грандиозната гала.

На вълшебната женитба в Мар-а-Лаго в събота вечер участват Доналд Тръмп и брачната половинка му Мелания, както и някогашната му брачна половинка - Марла.

доналд тръмп сватба майкъл булос тифани тръмп Още от категорията  Внимание! Мамят ни с парцели в #Гърция# по нагла скица Внимание! Мамят ни с парцели в #Гърция# по нагла схема  viber icon

Българите с ваканционен парцел на Беломорието са към този момент няколко десетки хиляди

 

Мамят българи с парцели в Гърция. За това сигнализира пред „ Телеграф “ юрист Мартина Георгиева, през която минават огромна част от покупко-продажбите с недвижимости на нашенци в южната ни съседка. 

Желанието на купувачите е да добият парцел, който да употребяват персонално, поради изключителната непосредственост – дистанцията до София е единствено 300 км, а пък продължителността на сезона е най-малко 5 месеца, от май до октомври, което е непостижимо за Черноморието, изключително за северната част.

Другата алтернатива е даването на парцелите чартърен за нощувки, като там растежът на цените също е чувствителен през последните 3-4 години, без значение от пандемичната рецесия.
Предпочитани
Статистиката не дава съответни данни, само че съгласно брокери и медиатори, които обслужват този пазар, българите с ваканционен парцел на Беломорието са към този момент няколко десетки хиляди. Най-предпочитани са регионите сред Неа Перамос, западно от Кавала, през към този момент паметното Офринио, известно повече измежду локалните като Тузла, околните Аспровалта, Неа Врасна и нататък към крайбрежието на Халкидики, както и зоната южно от Солун. 

Офринио се намира напълно покрай вливането на река Струма в Бяло море. Мястото е извънредно картинно и през последните десетина години суперпопулярно измежду нашенците.

Преди време селцето е по-скоро вилна зона за хората от околните градове Серес и Драма, сега се трансформира в огромен курорт с дълга пясъчна линия и доста заведения за хранене, питейни заведения и магазини. Българите са преобладаваща група там и като купувачи, и като вложители, и като туристи.
Цената
Средната цена, която множеството нашенци са подготвени да влагат, варира много, като тези с по-малки приходи избират нещо на цена сред 50-100 хиляди евро, само че това са към този момент относително малко пари и за тях не може да се купи къща, а по-скоро дребен апартамент. На тази цена е допустимо да се откри селски парцел във вътрешността.

Цените през последните години бележат стръмен растеж в цяла Гърция, като резултат от рекордни туристически години. Според статистическата работа на страната ЕЛСТАТ цените са скочили със приблизително 35-40 на 100 за интервала, като рекордните скокове са точно в региона на Солун, както и Атика, където покачването е близо 47 на 100.

Цените на новото строителство по крайбрежните зони към този момент надвишават 2000 евро на квадратен метър, изключително в регионите на Каликратия, Созополи и Неа Муданя. Подобна е обстановката и по ръкавите Касандра и Ситония, изключително в желаните Никити и плажовете към Вурвуру.
Рискове
Покупката на парцел обаче крие и много опасности най-много поради нечестни практики и непознаване на особеностите на пазара и законодателството.

Има опасности и от покупки на зелено, изключително на фона на непрестанно покачващите се цени.

Добрата вест за купувачите е и удължаването на мораториума върху Данък добавена стойност при строителството на нови жилищни здания. Той трябваше да изтече до края на годината, само че страната реши да продължи действието с още една година, като концепцията е да се спре стремглавият ценови скок.
Винаги търсете експерт
Дългогодишният юрист и специалист по имотни покупко-продажби в Солун, българката Мартина Георгиева, предизвестява за крайъгълните камъни и заплахите. Тя предлага да се обърне изключително внимание на покупко-продажбите в регионите, където няма електронен кадастър.

Там са сложни инспекциите за вещни тежести, а след това и съвсем невероятно регистриране на договорката в регистъра.

Георгиева предлага и купувачите наложително да наемат движимост заможен експерт, да не се доверяват на инцидентни счетоводители, които не познават данъчно задължени лица въпреки това, каквито се явяват българите там. 

Проверката на документите при строителен инженер е наложителна. Всички тези стъпки са нужни, тъй като в последно време се вижда и растеж на измамите и начисляване на непотребни разноски, споделя още юрист Георгиева.
Сделката от време на време лишава до 2 години
Вписването на контракт за покупко-продажба на парцел в Гърция може да отнеме според от съответната ипотека или работа по кадастъра сред 10 дни и две години и половина.

Според нотариуси според от това в кой регион на страната се правят покупко-продажбите времето за завършване може да се проточва безпределно. 

Операторите на пазара на парцели споделят, че това е продължителен минус в работата на пазара на недвижими парцели, който основава доста съществени проблеми при покупко-продажбите, изключително в случай че са с банкови заеми, предизвестява Лена Контогеоргу, вицепрезидент на Асоциацията на нотариусите в Атина.

Друг фактор е претрупването на адвокатските фирми с чакащи за регистриране документи.

гърция измами имоти схема Още от категорията  " Галакси Инвестмънт Груп " с Ден на отворени порти в най-продавания жилищен комплекс в града  viber icon

, който нашумя като едно от най-предпочитаните места  за нов дом в Пловдив, кани всички, които желаят да се снабдят с мечтано жилище на „ Ден на отворените порти “. Инициативата на ще се организира на следващия ден - 12 ноември 2022 година, от 10 до 18 часа в комерсиалния офис на компанията вложител, който се намира в непосредствена непосредственост до комплекса на бул. „ Свобода “ 65А - на партера в „ Офис Парк Пловдив “.   



Подробна информация за свободните за продажба жилища и за всички съставни елементи по отношение на преимуществата при реализацията на плана ще бъдат показани от комерсиалните консултанти на жилищния парк, а всеки клиент, резервирал апартамент в деня на събитието, ще бъде освободен от такса поддръжка в границите на една година. Промоцията е годна за всички видове жилища.

В рамките на самодейността, клиентите ще могат да създадат и оглед на към този момент приключените здания 1 и 2 на, които са носители на влиятелната национална премия „ Сграда на годината “. С цел те да бъдат улеснени и да им бъдат дадени спомагателни хрумвания за обзавеждане, комерсиалните консултанти ще им показват към този момент осъществени дизайни на обзаведени жилища от първия стадий на комплекса - идентични с новостроящите се здания 3 и 4.

Концепцията на плана е въодушевена от устрема за основаване на приятна и уравновесена архитектура, която се вписва безупречно в цялостната визия на кварталa. Комплексът се намира в един от най-зелените региони на града - парк „ Отдих и ĸyлтypa “, на място с новоизградена инфраструктура, чудесно поддържана паркова среда и приятна атмосфера. Близо е до Гребната база, детски градини, хипермаркети, Мол Пловдив и голям брой спортни уреди. Всичко това откроява региона като привлекателна среда за живот, което в композиция с множеството преимущества на плана, го трансформират в най-престижния жилищен комплекс на град Пловдив. 



Високият интерес към плана на „ Галакси Инвестмънт Груп “ се дефинира и от високото качество на осъществяване, както във връзка с нужните нормативни условия, по този начин и при употребяваните материали. Сгради 3 и 4 на жилищен парк Royal Garden се извършват според най-високите международни стандарти за модерно строителство, с висок клас алуминиева дограма, подова шумоизолация, фасадна топлоизолация, а отоплението ще бъде от Топлоелектрическа централа. Апартаментите ще разполагат с окабеляване за „ интелигентен дом “. Ще бъдат построени система за предварителна защита от наводнения, система за рафиниран въздух в премиум жилищата, също и система от филтри, премахващи съществуването на твърди частици в питейната вода. 

Освен на цялостното чувство за зелена среда, първокласни общи елементи и красиви гледки към Младежки рид и Родопите, бъдещите притежатели ще могат да се насладят и на удобни жилища с прави форми на пространствата със светла височина 2,85м.



ще разполага с професионална поддръжка и 24 часова защита. За улеснение на притежателите в комплекса са подсигурени паркоместа, както и места за зареждане на електрически автомобили.

Именно по тази причина жилищата в са желани от клиентите, които избират парцел, за да живеят в него. Модерната архитектура, богатата паркова среда и отличната локация трансформират жилищния парк в притегателно място за предприемчивите и съвременни хора, които търсят дом, в отлична обществена среда за себе си и своите фамилии.

 

галакси инвестмънт груп royal garden промоция ден на отворени врати Още от категорията  Нарът - мощен афродизиак и балсам на младостта + 3 предписания за ценители Нарът - мощен афродизиак и балсам на младостта + 3 предписания за ценители  viber icon

Усещате ли към този момент свежия усет на изкусителния плод нар? Точно в този момент можете да го намерите на всеки пазар или в кварталния магазин, тъй като влиза в листата на сезонните храни.

Наровите шубраци цъфтят с червени, бели или розови цветове, а след това те връзват плодове - познатите на всички кръгли плодове с плътна кора, с размерите на ябълка. Под кората се намират доста семена, като всяко от тях е заобиколено с рубинова, сочна, кисело-сладка мекост. Нарът е едно от най-древните културни растения. Най-вероятно персите са почнали да го култивират. Сега има доста сортове и тези плодове се отглеждат в целия свят. За източните нации както в древността, по този начин и в този момент нарът е знак на изобилието и плодородието.



Наричат  го „ краля на всички плодове ”

Битува и такова мнение, че дръжчицата на нара е била първообразът на кралската корона.

Наричат този плод още „ извор на младостта “ и с право, а името му - Pomegranate, идва от името на град Гранада, както и от полускъпоценния камък гранат, на който наподобяват зрънцата на нара.

В зрънцата на един плод са скрити невероятни изгоди за здравето. Той е скъп афродизиак, един от най-силните антиоксиданти, има антибиотични свойства, наред с това, че са доста вкусни - сокът му може да се пие в чист тип за тонус и сила, а също и да взе участие в приготвянето на сиропи в сладкарството. Нарът е от тези плодове, чиито потребни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и даже в самата кора.
Най-важните съставки в нара са желязото и манганът
Благодарение на съществуването им, плодът е извънредно потребен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо плодът е подобаващ по време на бременност. Сушената кора от нар също се употребява ​при редица недоволства. Сварена като чай, тя работи укрепващо на нервната система и усъвършенства съня. Изсушените и сварени кори контролират и работа на червата. Напитката се предлага при диария, като би трябвало да се внимава с количеството приеми, с цел да няма затруднения. Идеално средство срещу разстройство, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

Най-често нарът се употребява недопечен. Но да се яде недопечен нар е много мъчно и неловко да се извадят всичките зрънца.


Според една легенда ​зрънцата му са 365 - толкоз, колкото са дните в годината
Най-добре е, несъмнено, да се изцеди сокът.

Наровият сок може да се получи по същия метод, както портокаловият - като се разреже плодът на две половини и течността му се отдели благодарение на изстисквачка за цитрусови плодове. А може и просто с лъжичка да се намачкат зрънцата върху решето. Обикновено за готвене се употребява точно сокът. Ако нарът се съхранява в ветровито и изсъхнало място на стайна температура месец и половина, то сокът му в буркани може да се съхранява доста по-дълго и да се пие цяла зима. Той е потребен с това, че съдържа витамините А, С и Е, желязо и органични киселини. Влияе благотворно върху стомаха, бъбреците, покачва хемоглобина, укрепва сърцето. Препоръчва се да се пие сок от нар преди хранене - той усъвършенства апетита и подкрепя храносмилането.

Ако сок от нар се стерилизира и в него се добави захар, ще се получи гренадин - незаменима съставна част на доста коктейли.



Върху основата на сока от нар се подготвят и разнообразни сосове. Един от тях е сос " Наршараб ", или " Азербайджански сос от нар ". Няма нищо по-просто от неговото подготвяне. Трябва просто да се изпарява наровият сок на муден огън в продължение на цялостен час. Поднася се към риба, месо, птици. Сокът от нар се прибавя и към маринати за телешко или агнешко месо. Той придава на блюдата гальовен киселичък нюанс. Особено добре се съчетава нарът с дивеч.

Друг тип сос е с ябълка и нар - сокът от нар, разбъркан с ябълка, е необикновено вкусна композиция. Този сос е доста пречистен, може да се употребява в студена и топла форма.
Две техники да го обелите без червени пръски в кухнята
Няколко техники съществуват за беленето на нара, без да оставите трайни следи с червени пръски в кухнята. Нужна ви е огромна купа с вода, изострен нож и гевгир. Първо от плода се отстранява коронката. С ножа се вършат няколко плитки отвесни прореза по кората, сходно на беленето на портокал.

Нарът се потапя в купа. С ръце се разчупва кората през прорезите, под равнището на водата. Полученото е маса от плодчета, кора и белезникава мембрана. С пръсти се освобождават зрънцата от всяко парче кора.



Те ще потънат на дъното, до момента в който останалите частички ще плуват на повърхността. Кората и ципите се обират от повърхността. Зрънцата пък се отцеждат от водата.

Другият метод да обелите нара е като доста деликатно се опише кръг с ножа в горната част на плода. Капачето се маха и с нож се вършат прорези на кората.

Плодът се разтваря леко над купа или паница. Зърната, които се ронят при разтварянето, падат вътре. След това кората се отстранява доста елементарно с ръка.
ДВЕ РЕЦЕПТИ ЗА ЦЕНИТЕЛИ
Сьомга в сос от нар



Необходими артикули:
сьомга - 2 филета
сироп от нар - 120
мл
винен оцет - 60 г
мед - 2 супени лъжици
маслиново или друго
растително масло
сол, пипер, семена от
нар за декорация, салата,
зелен лук

Начин на подготвяне:

Пригответе сос от нар, като смесите сок от нар, оцет и мед. Оставете ги да престоят за 10 минути. След това прибавете зехтина и подправките, сол. Разбъркайте получената примес и прибавете към нея нарязан лук и зърна от нар.
Поставете частите сьомга в стъклен съд и покрийте с марината. Оставете рибата да престои по този начин в хладилника за 20 минути.

След това запържете рибата добре в тиган или скара и я сервирайте покрита с листа от маруля. Изсипете останалия сос от нар.
Смути с портокал и нар


Необходими артикули:

Един узрял нар

2 портокала

150 мл. кокосово мляко

1 ч. л. семена от чиа

1 ч. л. мака на прахуляк

Начин на подготвяне:

Обелете деликатно нара, отделете нужните семена и направете сок, като смелите семената в блендер. Отцедете сока, с цел да отделите единствено течната част. От портокалите направете фреш и по-късно смесете фреша със сока от нар. След това смелете и семената от чиа в блендер и ги прибавете към приготвения сок. Накрая прибавете кокосовото мляко и праха от мака и разбъркайте добре. Консумирайте незабавно.
Салата с нар и портокал


Необходими съставки:

 маруля - 1 бр.

лук - 1 глава

портокали - 2 бр.

нар - 1 бр.

слънчогледови семки - 20 г

зехтин - 3-4 с.л оцет - 2 с.л

черен пипер

Начин на подготвяне:

След като обелим нара, отделяме половината му семена и от тях изстискваме сок. Другата половина я оставяме, с цел да я сложим в салатата. Обелваме единия портокал и го нарязваме на филийки, а другия го изцеждаме. Смесваме сока от нара със сока от портокала. В огромен съд слагаме към този момент нарязаната маруля и нарязания лук. Добавяме зехтина, оцета и малко черен пипер и поливаме с дресинга. Поръсваме със слънчогледа филийките от портокала, семената от нара и посоляваме

нар свойсва полезно здраве рецепти смути салата сьомга с нар Още от категорията  Златю Бояджиев орисал Снежана Фурнаджиева да стане надарен художник Златю Бояджиев орисал Снежана Фурнаджиева да стане надарен художник  viber icon

Ти ще станеш художник. Това упътване, произнесено от огромния пловдивски създател Златю Бояджиев постепенно, към този момент след прекаран инсулт, съпровожда по целия дълъг и плодотворен креативен път Снежана Фурнаджиева, която преди няколко дни отпразнува 70-и празник.

Тогава тя била ученичка, застанала на кръстопът дали да се посвети на музиката, или на рисуването - двете вдъхновения, споходили я съвсем незабавно, откакто се е появила на бял свят. Приятелката й се похвалила, че ще носи рисунките си на приетия занаятчия, с цел да й даде насоки, преди да кандидатства, по тази причина и на Снежа й хрумнало да покаже творбите си, рисувани с молив. Плахо изчакала Златю Бояджиев да каже тежката си дума, изумила се от непредвидения подтик и хукнала да се приготвя за приемните изпити във Велико Търново, макар че оставали едвам две седмици.

„ Нямаше време.

Той ме хвана за ръка и ме заведе при Анастасия Ножарова,

в чиито ръце оживява всичко - керамика, живопис, пластика, глина. Златю Бояджиев й сподели: Покажи й. Сийчето, щастлива, че огромният художник й е на посетители, всичко ми изясни - по какъв начин се рисува глава, по какъв начин се прави фигура, какво е фигурална комбинация “, с признателност си спомня Снежана Фурнаджиева, през днешния ден създател на 34 независими изложения, седем от които са в чужбина, участник в многочислени национални експозиции, основател на школа по дизайн в Пловдив, ръководител на Дружеството на пловдивските художници към този момент десета година.

Анастасия Ножарова дала  на Снежана глина и заръчала да направи дрънкулка. „ Като я занесох, тя сподели: Прекрасна е “, радва се Фурнаджиева. Картините й печелили самопризнание с изключение на в България, в Париж, Будапеща, Рим, Стокхолм, Солун, Берлин.



На приемния изпит по графичната част в университета се получил срам, за който Фурнаджиева  и до момента си спомня със смях. Кандидат-студентите, учили преди този момент в художествени гимназии, изкарали черни креди и туш, а тя имала непретенциозно моливче. Едно момче услужливо й дало креда. „ Аз в никакъв случай не бях работила с креда и цялата комбинация замазах. Казах на комисията: Провалих се. Но Господ постоянно ми е помагал.

 Симпатична жена ме успокои: „ Момиченце, не се отхвърляй, има още 40 минути, ще ти дам втори лист и го направи с каквото си рисувала до момента “. Върнах се и повторих композицията с пет фигури на спортна тематика с моливче. Беше прелестна, тъй като запомних, че наложително би трябвало да дам светлина от едната страна, да затъмня от другата и да им направя хвърлените сенки, с цел да стои фигурата стъпнала в пространството “, изяснява техниките майсторката на живописта.

Учила се е на живопис с масло от огромните международни майстори, както и от

 Димитър Киров, Йоан Левиев, Георги Божилов-Слона.

Взаимна поддръжка до ден сегашен си имат и с именития пловдивски ваятел Цвятко Сиромашки.

„ Рисувам, откогато се помня, от 3-годишна възраст. От трите деца в фамилията ни аз бях най-послушната. Като ми сложат едно малко и едно огромно столче, аз вземам моливчето и рисувам. Нищо друго не ме е вълнувало “, признава Снежана Фурнаджиева.

В фамилията й нямало художници, само че родителите били будни хора. " Обичаха  да пеят с благ гласове известните градски песни в дует, ценяха изкуството и трите деца учихме музика по гледище на татко ни. И аз учих акордеон, след това - контрабас, печелих състезания, въпреки че на сцената зад акордеона се виждаха две плитки и две краченца. Със серенада на Шуберт завоювах премия, учителката Султанка Сярова и околните ми допускаха, че ще се посветя на музиката “, спомня си Снежана Фурнаджиева.

В детските години все е била по сцените -

рецитирала, взела участие в театрални спектакли, пеела в хор,

свирела. Съдбата обаче се е разпоредила по този начин, че приключила „ Стенопис “ в университета във Велико Търново, работила като специалист в Пловдив, преподавала изкуство  в Будапеща и през всичките тези години не се разделяла с четката. В Пловдив основала паралелки с разширено проучване на изкуства. В Техникума по текстил и кожени произведения  разработила компетентност по дизайн - нова за това време. В Общинския детски комплекс образувала школа с доста извоювани награди - 22 първи и 10 гранпри на надарени ученици.

Рисувам, тъй като се усещам свободна и щастлива,

 споделя Снежана Фурнаджиева, отпразнувала юбилея с прочувственото разкриване на следващата й блестяща галерия в изложба „ Аспект “.



 Не страда от суетност и не крие годините си, пък те и не й личат - в очите й играят юношески пламъчета, заредена е с неизчерпаема положителна сила, със сърдечна неприкритост посреща всеки, в който вижда положително, само че е подготвена да се бори до финален мирис, когато животът я изправя пред тествания.



Позитивната сила придвижва и в платната си, наситени с ярки багри, обичаното й тюркоазено и синьо, с одобряване на живот, с безконечното търсене на Ново начало, както е наречена и юбилейната й галерия.

„ Когато се докоснеш до изкуството, не можеш да се разделиш с него “, обобщава за призванието си художничката.


Изповядва вярата и силата на българския  дух
Картините се основават най-добре в акомпанимент на музиката. Обичам класика, джаз, рок, всички хубави части - като се изключи чалгата и подправеното пеене, което незабавно познавам, разказва Снежана Фурнаджиева. И признава, че не може да си показа картините да живеят в тишина. Класическата музика й асистирала, до момента в който създавала  „ Молитвата “,„ Кости “, диптих „ Войната “ с белия  гълъб. Под звуците на  джаз сътворила акварела с глухарчета „ Пред стихия “ ​с нюанси на синьото през безоблачен лъч  в „ Морето “.  С нежни музикални акомпанименти наситила излъчването на жена в картините си като създателка на живота.



В платната й се усеща неизчерпаема жизнеспособност, само че и величественост - точни очертания с точна форма, с калейдоскопи от цветове. Доброто комбиниране на цветовете с преобладаваща студена гама е водещото в изкуството на Фурнаджиева. „ В изложбата „ Ново начало “ показва и „ топли “ картини, които греят в оранж, жълто и нюанси на алено.



„ Интересуват ме световните полезности - вярата, Космоса, Бог, духовното извисяване, връзката с Вселената, връзката ни със здравите корени, която дефинира силата на българския народ, основателите на писмеността. Живеем в доста размирни времена и усещам като мое предопределение непрестанно да подсещам, че сме велика нация, устояла епохи със силата на духа, с вярната си оценка на живота, верния избор за оцеляването и развиването си “, споделя Снежана Фурнаджиева, в чиито картини има доста знаци и икони като знаци на същинските полезности.

Другият водещ облик в картините ми е дамата, която е смирена пред божествената мощ и в това време е борбена, носеща на раменете си призванието си да сътвори живота, да го отгледа и да направи духовната връзка с Вселената и Бог, споделя художничката. В творбите й дамата е изящна, с лебедова шия, демонстрираща деликатност, гъвкавост, само че и мощен дух. Като нея - към този момент три години след жестока контузия Снежана основава впечатляващи платна, превъзмогвайки болката.


Може да нарисува картина за 45 минути
Последната картина от поредицата „ Корени “ нарисувах за 45 минути на пленера, споделя за върха си в творчеството художничката. Веднага след откриването на юбилейната галерия в изложба „ Аспект “ картината беше изплатена, както прочее и доста други.

„ Започнах я, като мислех, че няма да съумея да я завърша. Направих подложки като опит, пленерът към този момент към края, а аз съм до средата. Чакайте, споделям, веднага, до 40 минути, съм при вас. И направих рекордните удари. Стана прелестна картина “, радостно хвали творението си Снежана Фурнаджиева и отбелязва, че това е чудото на изкуството.

Вярата във висшите сили постоянно ни оказва помощ, уверена е ​художничката. Не се опасява, че стартира осмото си десетилетие. „ Това е възраст, когато аз най-сетне мога да се обърна към себе си, тъй като смятам, че главните ми задължения съм изпълнила, дала съм всичко от себе си на фамилията и обществото. Давала съм постоянно доста, тъй като не обичам половинчатите неща. Получих мощна поддръжка от огромните имена в изкуството. Като последващо потомство се усещам задължена да продължа техния дух, техните фантазии, да осъществявам моите фантазии за това, че изкуството е едно от най-важните неща в живота. То държи жив индивида. Колкото пари и да си натрупал, когато няма нематериалност и искрата на изкуството, животът ти е вегетиране “, разсъждава Снежана Фурнаджиева.


Възхищава се на щерка си, тъгува за мъжа си
Гордостта на художничката е единствената й щерка Женя Бозукова и фамилията й. /Официално Снежана  е Фурнаджиева-Бозукова, по семейството на брачна половинка й/.  Женя също е художничка и с мъжа си, който е еколог на влиятелна служба, и сина им - 10-годишния Ерик, живеят сега в Холандия.



Женя е приключила Художествена академия в Будапеща, до момента в който майка й работела в унгарската столица като учител. „ Приеха я, без да държи изпити, откакто видяха работите й “, радва се на надарената си щерка  майката. Разказва, че Женя е била призната първа в листата в Академията в София.

„ Тя е един от най-хубавите художници в Унгария, където живя 24 години. Там приключи, след това се омъжи за маджарин. Представяха картините й в Маями, в Италия, поканиха я на галерия в Ню Йорк. В едно от унгарските списания писаха: „ Едно българско дарование надмина унгарските майстори “, цитира с щастлива усмивка Снежана.

И продължава с безгранична обич да раз​казва за внука си: „ Ерик на три години знаеше всички музикални принадлежности, има интерес към музиката. Налага му се към този момент да учи четвърти език, защото е роден в Унгария, проговори първо на британски под въздействието на британски филмчета, в България, където беше три години, научи български, а в този момент учи холандски благодарение на майка си. Много  добре се оправя с езиците и с компютрите, математик е със златни медали “.

Снежана е отгледала Женя съвсем сама. Съпругът й умрял, когато щерка им е била едвам на 7 години. “Иван ми беше състудент, учеше история и след завършването незабавно се оженихме. Почина през 1985 година, в деня, когато в Пловдив избухна бомба. Пътуваше ​към брат си с влака и аз позволявам, че там са били и уредниците на атентата. Съобщиха ми, че мъжът ми е прегазен от влака, само че не ни позволиха да вършим следствие, нито дадоха информация “, с горест споделя Фурнаджиева.

Преживеният стрес не я сломил, въпреки че поради непоносимата тъга напуснали жилището и отишли на квартира. Но траяла напред, отдавайки всички сили на възпитанието на щерка си, и по едно и също време  да твори, преподава и да взе участие във всички национални изложения, макар строгото журиране на Светлин Русев. Помагаха ми сътрудниците  Димитър Киров, Цвятко Сиромашки, Свилен Костадинов, грижеха се, носеха закуска, даваха кураж, само че до ден сегашен не мога да преодолея тази липса, споделя Снежана. Повече не се омъжила.

До последно се опитвала да разубеди щерка ​си за рисуването, защото да си художник не е елементарно, само че Женя не се отказала, наследила явно мощния темперамент на майка си. Снежана била до нея, до момента в който държала изпити в Художествена академия в София, а когато я приели, внезапно се ужасила, че няма по какъв начин да я устоя. Квартирата в столицата коствала колкото заплатата й, ами боите, четките, платната? Изкуството е скъпо занятие.

„ Бог и в този тежък миг ми оказа помощ. Спечелих конкурс за преподаване на изкуство в чужбина и избрах Будапеща, където скоро се реалокира и щерка ми, студентка в Академия по изобразителни изкуства. Прибрах се в Пловдив с голяма наслада, откакто Женя приключи, а аз завърших с втория мандат. Не мога да вирея в друга страна. Мога да пребивавам единствено в България и по-точно - в Пловдив, споделя коренячката пловдивчанка.

И добавя: Толкова ми домъчня за Пловдив, че чак започнах да болен съм.
Хвърли се в борба за галерията на ул. „ Гладстон “
Дружеството на пловдивските художници стопанисваше 45 година допреди 2018-а галерията на два етажа на ул. „ Гладстон “ 32.  Шефката на пловдивската колегия се хвърли с хъс в борбата с тогавашния кмет на Пловдив за новата постройка. Художниците създали задание, подготвили абстрактен план и обезпечили 4 млн. лв. от Министерството на културата. Въпреки меморандума, че ще не престават да стопанисват галерията, гласуван в Общинския съвет, те били лишени от своя дом. Завели дело, само че и това не помогнало. 

Снежана Фурнаджиева провежда митинги с гледище сдружението да поеме още веднъж ръководството на галерията. Местната власт отхвърли и в този момент заплащат по 1200 лв., с цел да вършат изложения.

Няколко години по-късно, в сегашния мандат, Дружеството на пловдивските художници получи най-сетне общинско помещение на бул. „ Цар Борис III Обединител “ 153. Ключът беше връчен тържествено на председателката по време на нейния празник.

Благодарни сме, споделя Снежана Фурнаджиева. И прецизира - помещението не може да побере картините за изложбите на сдружението, в което членуват 450 художници. Това значи, че те не престават да се надяват за по-голяма повърхност.

Господ отново ще ни помогне, с нормалния си оптимизъм споделя Фурнаджиева. 

 

 

златю боаджиев снежана фурнаджиева художник изложба изкуство Още от категорията  Арх. Димитър Балджиев: Презастрояването е международен феномен, който ражда бетонни пустини Арх. Димитър Балджиев: Презастрояването е международен феномен, който ражда бетонни пустини  viber icon

В плана за кино " Космос " най-трудно беше да преустроим сцената в многофункционална

В Пловдив се строи безредно, на парче и късогледо

Извън градските центрове еклектиката се трансформира в норма 

Поводът

Млади архитекти връщат на пловдивчани именитото кино „ Космос “. Това е екипът на „ Тектоника-Б “, зад който стоят архитектите Димитър Балджиев, Елена Балджиева и Инес Янкова, които преди седмица показаха своя план в  Дома на културата „ Борис Христов ”.

Кино „ Космос “ е напът да се трансформира в мултифункционален и съвременен център за просвета. За задачата към този момент има подготвен и координиран с инстанциите механически план за соцперлата. За новата идея, която внимателно пази достоверността на първичния план, за развиването на Пловдив и презастрояването като международен проблем беседваме с младия проектант Димитър Балджиев. Роден е през 1990 година в София, само че е израснал в Пловдив. Защитава бакалавърска степен по архитектура в Лондон Метрополитън и магистърска степен в Hochschule Anhalt - Dessau Institute of Architecture, Десау, Германия. Интересува се от архитектура и технологии с необикновен интерес към новаторските способи за дизайн и цифровата манифактура. Отличен е с първа награда „ Робърт Оксман ” за най-хубава дипломна разработка.



- Арх. Балджиев, пловдивчани харесаха плана ви за обновяването на кино „ Космос “. Кое беше най-голямото предизвикателство за вас в работата ви по този план?

- Най-голямото предизвикателство несъмнено беше преконфигурацията на зрителната зала и по-специално театралното пространство. Накратко, искахме да превърнем сцената, която сега е подобаваща само за кинопрожекции, в мултифункционална. Бяхме изправени пред разнородни и от време на време спорни условия на другите театрали, киноексперти и уредници на концерти. Самата зала със своите близо 600 места никога не е дребна и допуска оптимално пълноценна атрактивна и оборудвана сцена. Целите, които си бяхме сложили във връзка с мултифункционалност, бяха много високи и се радваме, че в последна сметка успяхме да ги осъществим.

- Вярвате ли, че скоро ще забележим реставрираното и към този момент приключено кино?

- Моите усещания са, че макар многото компликации и премеждия, през които мина планът, има политическа воля за реализирането му. Намерихме цялостно подпомагане в лицето на възложителя, а точно заместник-кмета по културата на Пловдив Пламен Панов. Такива планове в никакъв случай не са лесни, само че реализацията е все по-близо.

 -  Завършили сте образованието си в Европа. Кой международен проектант е най-големият ви преподавател?

- В модерното схващане за архитектура ролята на архитектурните суперзвезди не се издига на фундамент по този начин, както в средата и в края на ХХ век. Архитектурната специалност в интернационален, а и в местен мащаб е извънредно комплицирана и разнообразна и показва положителни и вдъхновяващи решения и от сътрудници, които не са издигнати в фетиш. Все отново черпя ентусиазъм от международни звезди като Coop Himmelb(l)au, Shigeru Ban, Reiser+Umemoto, Richard Rogers, Fosters and Partners, Kengo Kuma.

-   През 2015 година спечелихте най-престижната студентска премия на името на Робърт Оксман за най-хубав дипломен план в Hochshule Anhalt, Германия, който се явява правоприемник на известната архитектурна школа Баухаус в Десау. Как впечатлихте журито?

- Първоначално планът ми беше отличен измежду сътрудниците в студиото, което ми даде опция да го показва пред доста необятно, близо 20-членно жури, при доста мощна конкуренция. Няма по какъв начин да знам кое тъкмо е наклонило везните в моя посока, само че смятам, че аналитичният ми метод и способността ми да предам нетривиални хрумвания, бързо и на наличен език, ми оказа помощ доста.

- Разкажете ни освен това за вашия план?

- Проектът разглеждаше способи да се балансира сред голям брой взаимно противоречащи си условия - в тази ситуация сред медицински, пациентски, строително-физични, инфраструктурни. Разработвах методика за оценяване на всички тези фактори и алгоритмичен прийом при визуализирането и намирането на уместно решение. Подходът и методът на мислене, които развих тогава, ми оказват помощ доста в решаването и на по-прозаични, ежедневни архитектурни проблеми. Но въпреки всичко това беше академична разработка, която съм правил преди близо 7-8 години. Сега несъмнено бих я направил по друг метод.

Как ще се развива Пловдив в последните години? Какви ще са следствията в бъдеще от презастрояването?

- Това, което назоваваме презастрояване, е международен феномен. Безлично и бездушно жилищно строителство се разпростира и в Европа, и в Азия, и оттатък океана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР