Още в училище получава прякора Доктора заради баща си, който

...
Още в училище получава прякора Доктора заради баща си, който
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Не всички клинични пътеки са увеличени с 25%

Още в учебно заведение получава прякора " Доктора " поради татко си, който е хирург. По-късно точно сърцето се оказва неговото предопределение в медицината. Проф. Генчо Начев е роден в Казанлък през 1951г.

Завършва медицина в София. Има две специалности - Обща хирургия и Кардиохирургия. През 1991 година става доцент, а през 1997 година взима научна степен за Доктор на медицинските науки. Година по-късно към този момент е професор. Има специализации в институти в Европа, както и в Съединени американски щати.

16 години е оглавявал болница " Св. Екатерина ". Той е ръководител на Българското сдружение на кардиохирурзите. Има над 260 научни изявления. Носител е на доста награди, измежду които и медал " Стара планина ". Съавтор е на книгата " Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918 ". Малко след началото на войната в Украйна, той подсигурява непрекъсната работа на към 30 украински медицински сестри. Сърдечно за специалността, за хората и за опазването на здравето - проф. Генчо Начев гостува в " 120 минути ".

Не е правилно, че всички пътеки са увеличени с 25%. Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%. Това сподели в предаването „ 120 минути “ проф. Генчо Начев. Той добави, че болница „ Св. Екатерина “ работи с 250 пътеки и междинното покачване там е 10,4%.

Възнагражденията на медиците са обидни, сподели още той. По думите му е сбъркана политиката в опазването на здравето.

„ То е сложено на неверни основи, няма действително остойностяване на медицинските действия, за какво не ги повишихме с 50% клиничните пътеки? Когато няма действително остойностяване, никой не може да каже доста ли са, малко ли са парите в опазването на здравето. Сбъркана е основата и оттова всичко след себе си “.

Няма надзор, регистрират се действия, които не са осъществени, правят се действия, които не са показани, което е ужасно за пациента, означи проф. Начев.

„ Не единствено, че доплаща, това слага под риск, когато му правиш нещо, което не би трябвало да му правиш, с цел да вземеш някой различен лев – това слага под риск здравето и живота му “.

На доста места пациентите не знаят за какво заплащат и в същото време не е равнопоставено, добави проф. Начев.

„ В държавните лечебни заведения пациентите заплащат единствено това, което е признато по закон, а в частните лечебни заведения заплащат доста други неща “, съобщи хирургът.

Във връзка с изказванията на Министерството на здравеопазването, че е получил възнаграждения от 1 млн. за 3 години отвън месечните си заплати, проф. Начев изясни, че това е изцяло законно и не е причина за рокадата в управлението на болница „ Св. Екатерина “.

„ Хората са ме избирали, те са попълвали декларация, че желаят мен, анестезиолог и екип, посочен от мен, не може принудително да попълниш една декларация. Когато направих брифинг, те споделиха, че това не е нелегално, само че буди размисли. Това е един популизъм, тъй като в един миг, когато народът е несъмнено безпаричен, когато огромна част от обществото е на ръба на оцеляването, да чуеш едни такива числа – и аз да съм, и аз ще приема като негатив всичкото това ", означи кардиохирургът.

Доходите са в следствие от избор на екип, изясни професорът.

„ Всички са имали право да бъдат избирани, избирани са доста хора, освен аз. Тази разпоредба, в която влиза изборът на екип, споделя, че се заплаща по еднакъв метод, без значение каква е интервенцията и какъв брой души участват- това е първата неточност. Втората неточност е, че няма ограничаване кои да бъдат избирани. В Европа могат да бъдат избирани единствено шефовете на клиники и тези, които могат да привлекат пациенти “, добави проф. Начев.

Той сподели, че съгласно правилото в „ Св. Екатерина “ 70% се получават от шефа на екипа, 20 % се разпределят на екипа и 10% се оставят в болничното заведение.

По думите му освобождението му от поста шеф на болница " Св. Екатерина " е политическо:

„ Здравната министърка не ме е поканила да беседваме, зам.-министър беседва с мен и беше доста изумен, че го банкет доста умерено. Предложих им да ме освободят по взаимно единодушие, те споделиха не, и аз ги осъждам в този момент, тъй като тук става въпрос за уронване на авторитет ".

" Директор не е специалност, а е краткотрайно положение. Професията ми е сърдечно-съдов хирург, не преставам да оперирам и не престават хората да ме избират. Всеки ден оперирам. Чувствам се задоволително мощен, не се изтощавам и когато мога да оказа помощ на хората, за какво да не го върша ", сподели още професорът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР