Още в самото начало при управлението на премиера Кирил Петков

...
Още в самото начало при управлението на премиера Кирил Петков
Коментари Харесай

Кабинетът Петков напълно блокира българското гражданство за македонци, Гълъб Донев дължи обяснение

Още в самото начало при ръководството на премиера Кирил Петков внезапно понижава утвърждението на молбите на македонски жители за приемане на българско поданство. Това става макар предоставените от македонците на документ за български генезис, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Молбите им се отхвърлят с несъстоятелни пояснения, а в някои случаи и без пояснение. Въпреки това пред Министерството на правораздаването в центъра на София всеки ден има десетки коли от цяла районен съд Македония с жители, които идват да подадат документи за българско поданство. " Потокът и броят на молбите не е намалял макар създалото се напрежение. Нещо повече, през миналите месеци има даже нарастване на молбите в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Българските управляващи би трябвало да вземата нужните ограничения неотложно ", заяви върховен чиновник от Министерството на правораздаването. Той съобщи на репортера на БГНЕС последните данни за броя на получилите българско поданство македонци за първите 10 месеца. А техният брой не надвишава 1200!

За да стане ясно, че става въпрос за " административно-политическо решение ", от Министерство на правосъдието ни оповестиха, че през 2020 година, - в пика на пандемията, когато светът бе изцяло блокиран, а границите бяха затворени, - броят на македонците, получили българско поданство, е над 9000! А през 2021г., когато би било разумно да няма доста молби заради затворените граници, 7692 македонци са получили българско поданство.

В момента няколко хиляди македонски жители чакат молбите им за българско поданство да бъдат прегледани. Статистиката от последните 3 години изрично потвърждава, че македонците не се въздействат от антибългарската нервност в РСМ и не престават да подават молби за българско поданство и да дават документи за български етнически генезис.

Премиерът Гълъб Донев е задължен в най-кратки периоди да изиска пояснение от правосъдния министър Крум Зарков, за какво той продължава поръчковите и противозаконови практики на предшествениците си от април 2021 година до през днешния ден - Министерство на правосъдието да отхвърля молбите без никакво съображение. Донев е задължен да изиска пояснение от Зарков и за какво Министерството на правораздаването не позволява претендентите да стартират процедура по приемане на българско поданство. В случая става въпрос за осъществяване на длъжностно закононарушение и нарушение на Конституцията, тъй като единствено Консултативния съвет към Агенцията за българите в чужбина може да дефинира дали претендентът има нужните документи, доказващи български генезис. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР