Още в ранните часове на 9 юли гражданите ще могат

...
Още в ранните часове на 9 юли гражданите ще могат
Коментари Харесай

Зареждането на горива с отстъпка започва от днес

Още в ранните часове на 9 юли жителите ще могат да се възползват от отстъпката от 25 стотинки за литър от цените на горивата - бензин, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан, увериха от Националната организация за приходите.

Право на отстъпка от цената на горивата имат всички български жители, които ръководят персонални леки коли, мотоциклети и мотопеди (категории М1 и L). Тя ще се употребява единствено за базовите горива - т.е. най-евтините на бензиностанциите. Отстъпката ще се дава от бензиностанциите измежду показване на дребния ваучър на колата. Хората, които ръководят лизингови коли също ще могат да употребяват бонуса, в случай че като ползвател е записано физическо лице, а не компания. Важно изискване е горивата да се сипват в резервоара на транспортните средства, а не в туби.

От Национална агенция за приходите прецизират, че отстъпката ще се дава без значение дали заплащането ще е в брои или с карта. Повечето веригите бензиностанции увериха, че отстъпката ще се комбинира и с тази, която клиентите употребяват с техните карти за преданост. Те варират, като в всеобщия случай са 7 стотинки за бензина и дизела и 3 стотинки за пропан бутана и метана.

Не всички бензиностанции ще я дават

От приходната организация предизвестиха, че бензиностанциите няма да бъдат задължени да я дават, а това ще става по избор. " Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на сектора, че в множеството огромни обекти ще се дава компенсацията ", разяснява заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов. По-рано през седмицата от Българската петролна и газова асоциация разясниха, че евентуално множеството дребни обекти няма да дават отстъпката. Проблемът идва от там, че тя ще е за сметка на търговеца най-малко в границите на до 40 дни, до момента в който получи отплата от страната.

Предоставянето на отстъпката е обвързвано и с спомагателна административна работа. " За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да сформират обособен доклад за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят Данък добавена стойност за осъществените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, идващ месеца на даване на обезщетенията, е належащо да подадат по електронен път пред Национална агенция за приходите декларация, с която да изискат предоставените обезщетения ", прецизират по този мотив от Национална агенция за приходите. Оттам уточнявят, че приходната организация е в развой на създаване на нова електронна услуга, посредством която да се подават декларациите.

От Национална агенция за приходите споделят още, че бензиностанциите няма да сменят софтуера, с цел да дават обезщетенията, като са горивото с отстъпка ще издават уголемен фискален бон. В него ще бъдат вписани регистрационния номер на транспортното средство, типът и количество на зареденото гориво, както и цената на отстъпката. " В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се показва " Получател на отплата за гориво по ЗДБРБ ", а вместо идентификационен номер на получателя ще се показва " 0000000025 " ", споделят още от Национална агенция за приходите.

Най-голям ще е
бонусът за употребяващите пропан-бутан и метан

Любопитно е какви ще бъдат цените през днешния ден на пропан-бутана и метана, защото Данък добавена стойност за тях пада от 20 на 9%, а настрана се отстранява и акциза. Вчера междинната цена на пропан-бутана по бензиностанциите беше 1.55 лв. за литър. Акцизът е 34 стотинки на литър, а като се добави пониженото Данък добавена стойност цената би трябвало да е към 1.09 лв. преди отстъпката и 84 стотинки с нея.

Метанът коства приблизително 3.58 лв. за кг при данък от 0.85 лева на гигаджаул и Данък добавена стойност от 20%. При понижаване на цената, по признатата с смяната в бюджета скица, цената му би трябвало да падне на 2.88 лева./кг приблизително преди отстъпката и до 2.63 лева./кг. след нея.

150 млн. лева са планувани в бюджета за мярката

Първите хрумвания за отстъпката бяха обявени в средата на май, когато цените на бензина и дизела бяха над три лв.. Прилагането на мярката тогава щеше да смъкна цената им под тази психическа граница. Отстъпката беше въведена със Закон за изменение на Закона за държавния бюджет, признат на 30 юни, когато бензинът се оферираше приблизително за 3.40 лв. за литър, а дизелът за 3.56 лв/л. Към днешна дата те са на същите равнища.

За финансиране на мярката в бюджета са планувани 150 млн. лева Плановете за момента са отстъпката да важи до края на годината, като дали ще продължи ще зависи от бюджета за идната година. Към момента не е конкретизирано какво ще стане, в случай че плануваните средства бъдат достигнати преди 31 декември.

Източник: " Дневник "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР