Още в понеделник ще бъдат изискани доклади от шефовете на

...
Още в понеделник ще бъдат изискани доклади от шефовете на
Коментари Харесай

Делян Пеевски разпореди митниците и НАП да докладват какво се случва в „Лукойл“

Още в понеделник ще бъдат изискани отчети от шефовете на митниците и на Национална агенция за приходите, с които да осведомят Парламента какво се случва в " Лукойл " - заобикалят ли се глобите, заплащат ли си налозите.
Това осведомят от пресцентъра на Движение за права и свободи, които популяризират моменталната позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски.
Позицията му очевидно е в реакция подгласна на поръчката на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която актуализира предлагането за неотложно преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт, която България употребява при наложените наказания на Европейски Съюз върху съветски артикули. За трети път от ГЕРБ ще внесат това предложение, предходните пъти, още през юли месец, то бе огласявано от Делян Добрев.
Парламентът го отхвърли за повторно и в края на септември месец, като държавното управление Денков/Габриел също не поддържа предварителното преустановяване, защото това може да сътвори трус на пазара.
Според позицията на Делян Пеевски от през днешния ден остават открити въпросите и за назначението на необикновен представител в рафинерията, както и това по какъв начин страната си извършва правата като владетел на златната акция, посредством своя представител в Надзорния съвет на " Лукойл ". Също по този начин работата на рафинерията оставала непрозрачна, тя продължавала да се стреми към опазване на монополното си състояние на българския пазар, което се отразява отрицателно върху хората и бизнесите и не изпълнявала уговорките си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.
Задължение на държавното управление е да отбрани националния интерес и българските жители, декларира Пеевски през днешния ден и слага като алена линия по какъв начин ще бъде гласувано в Народното събрание предлагането - " гласуването ще покаже кой къде стои ".
" Като част от евроатлантическото болшинство в Народното събрание ще настояваме за ефикасни, решителни и бързи дейности от страна на изпълнителната власт. "
Според изказването " преустановяване на дерогацията за преправка на съветски нефт на " Лукойл Нефтохим Бургас " е въпрос от стратегическо значение за България и българските жители. " Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае доста ясно на чия страна са парламентарните партии и обединения - на страната на жителите и евроатлантизма или на страната на " Лукойл ", Русия и финансирането на войната против Украйна. "
Припомняме, че единствено преди дни финансовият министър Асен Василев разгласи в изявление в западна медия, че държавното управление има информация за опити за продажба на рафинерията от страна на съветската компания " Лукойл ". Информацията бе доказана и от премиера Денков, въпреки и самата компания да отхвърля. От " Лукойл " обаче няколко пъти предизвестиха, че предварителният отвод от съветски нефт може да наруши работата на петролната рафинерия в България и напомни, че има и контрактуван проект за поетапно прекосяване към различни източници на нефт.
Паралелно с информацията за опити за продажба на бургаската рафинерия, президентът Румен Радев разгласи, че една договорка за продажба би се случила на мрачно.
Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов разгласи обаче и че не открива документ, финансово обвързващ " Лукойл ", тъй че да търси заплащането предплатено на налога, както бе оповестено от служебното държавно управление на Гълъб Донев. Плащанията на налози от " Лукойл " е в действителност едно, от март месец 2023 година, на стойност 89 млн.лв.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР