Още в първия и втория ден от работата на новото

...
Още в първия и втория ден от работата на новото
Коментари Харесай

Вдигане на пенсии, приемни семейства за възрастни и безплатни забавачки внесе БСП

Още в първия и втория ден от работата на новото 45-то Народно заседание Българската социалистическа партия (БСП) внесе редица законови ремонти и изцяло нови оферти, които са част от предизборните ѝ обещания от години. Сред тях е и изцяло нов закон за възрастните хора, предусещащ опцията бюджетът да заплаща на приемни фамилии за грижи за изоставени старци или такива без наследници и живи родственици. Предлага се и повдигане на отпуснатите преди 31 декември 2017 година пенсии, като се изчислят съгласно осигурителния приход за 2018 година, който е близо 890 лева Социалистите търсят поддръжката на депутатите и за повишение на помощите за раждане на деца, за въвеждането на безвъзмездни ясли и детски градини, както и разширение на еднократните помощи за дребните възпитаници и те да са към този момент до ІV клас.

Българска социалистическа партия предлага да се сътвори Фонд за поддръжка на възрастните хора, в който хазната да прави всяка година вноска и първата такава да се дефинира с бюджета за 2022 година В него могат да влизат и дарения. Предвижда се и фондът да може да прави капиталови действия, само че в текста не е конкретизирана какви може да са те и по какъв начин ще става това. Парите от фонда ще се употребяват най-вече за заплащане на приемни фамилии за остарели хора на правилото на приемните фамилии за децата. Те ще би трябвало да дават отговор на съответни критерии, ще се утвърждават и ще се вписват в специфичен указател, а обществени служащи всеки месец ще ревизират по какъв начин се грижат за възрастния човек. За да получи такава грижа, възрастният би трябвало да е зарязан от децата си или да няма такива, както и живи или известни родственици по съребрена линия. Предвижда се също хората с пенсии под линията на беднотия да получават спомагателни помощи за превоз, за осведомителни и телекомуникационни услуги, за заплащане на наем и за медикаменти. Оценки какъв брой ще костват тези помощи в претекстовете няма.

В същото време обаче в Кодекса за общественото се предлага отпуснатите до края на 2017 година пенсии да се преизчислят още от 1 юли 2021 година Индивидуалният коефициент на индивида ще се умножи по осигурителния приход за 2028 година, който е 889.90 лева на месец. Аргументът на Българска социалистическа партия е, че последното такова осъвременяване е било през 2008 година с прихода за 2007 година, който до 2018 година е повишен над два пъти. В същото време над 1.3 млн. пенсионери или над 60 на 100 от възрастните са с пенсия от 300 лева, която е под линията на беднотия от 369 лева месечно. Спрямо новите пенсионери ножицата на приходите и съществено отворена. В бюджета ще са нужни още 900 млн. лева за новите пенсии до края на 2021 година

За стимулиране на раждаемостта Българска социалистическа партия предлага да има еднократна помощ за второ и трето дете, които да са в размер на 10 минимални работни заплати (МРЗ за 2021 година е 650 лева.), само че единствено в случай че двамата родители са се осигурявали в предходните на раждането на детето 24 месеца. Също по този начин социалистите желаят да се увеличи заплащането за майките, които гледат децата си от 1 до 2 години. В момента за този интервал те получават по 380 лева месечно, а действително са се осигурявали и при минимална заплата от 650 лева от тях се лишава приход. Подобни помощи получават към 30 хиляди дами годишно и за повдигането им би трябвало спомагателни 48 млн. лева за последните шест месеца на 2021 година

Социалистите оферират още еднократни помощи да има освен за първолаците, само че и за учениците до ІV клас. В момента се дават 300 лева за тръгващите в първи клас, изплащани на две елементи при започване на двата образователни периода. Партията на Корнелия Нинова е пресметнала, че за сходни помощи за дребните възпитаници ще костват в допълнение 90 млн. лева на бюджета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР