Още в първия ден от действието на Новия регламент за

...
Още в първия ден от действието на Новия регламент за
Коментари Харесай

Хаос в болниците заради новата защита на личните данни

Още в първия ден от действието на Новия правилник за отбрана на персоналните данни, у нас породиха проблеми. За усложнения алармираха лекари и пациенти, съобщи Дарик.
В някои здравни заведения прегледите се бавят, поради попълването от пациентите на заявления, че са съгласни болничното заведение да употребява персоналните им данни. В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да пристигна персонално да попълни декларация за единодушие да се употребяват персоналните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което значи да пътува до столицата още веднъж.

Новите по-строги правила за отбрана на персоналните данни свариха неподготвени и някои банки, където с цел да извършиш превод или заплащане, също би трябвало да попълниш персонално декларация за използването на персоналните ти данни. Според банкови чиновници такава декларация ще се попълня и при всяка последваща интервенция.

Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцеслав Караджов съобщи, че зародилите усложнения не са поради разпоредбите на регламента, а поради тяхното недоумение и погрешно пояснение. Болниците могат да изискват подписването на декларация единствено при положение, че персоналните им данни се употребяват за действия, които не са свързани със опазване на здравето. А банките, един път взели единодушието ви да употребяват персоналните ви данни, не би трябвало да ви ги желаят при всяка нова интервенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР