Още в първия ден на действие на зелените сертификати в

...
Още в първия ден на действие на зелените сертификати в
Коментари Харесай

Новите мерки - проверяват ли за зелен сертификат на Летище София?

Още в първия ден на деяние на зелените документи в " По света и у нас " ви разказахме по какъв начин, макар новите наредби, човек може да влезе в търговски център с непознат документ.

Според здравния министър чиновниците пред заведения и молове нямат нито право, нито обвързване да ревизират същински ли е документът. И право, и обвързване обаче имат чиновниците на РЗИ.

Наш екип ревизира и по какъв начин минава инспекцията на документи на летище София и имат ли въобще чиновниците там читател на документи, с който да сканират QR-кода. Репортаж на Татяна Йорданова.

Кацане в България и среща с екип на РЗИ. Проверката на документ минава за по-малко от 2 секунди. Идва и нашия ред. Отново секунда и няколко стотни. А до нас сканират QR код от телефон... с взор. Повечето от пътуващите не желаеха да разясняват мерктите, само че пътуващи българи от три разнообразни точки в три разнообразни интервали от последната година имаха същите усещания.

" Човекът даже не си направи труда да отоври да огледа, че това сме ние. Какво остава да го прочете с баркод ", разяснява Петър Петров.

" Защо той не разчете QR кода. Аз можех да го обрисувам или да го взема подправен. Попитах в чакалнята и другите хора - на вас ревизираха ли ви документите за Ковид и те ми дадоха отговор - не ".

Показваме видеото и в РЗИ, с цел да попитаме за какво никой не сканира документите.

" Да, в този момент ще ви сподели, несъмнено, без да съм направила инспекция по случая. Когато има доста огромен човекопоток или по някаква причина има срив в системата, с цел да не се получава скупчване, когато системата блокира и да не караме хората да чакат, тогава в такива случаи се минава на ръчна обработка ".

Българска национална телевизия: Оправдание ли е това, че слизат ужасно доста пасажери и нямаме време?

- Не, не е опрощение, отново споделям, че устройствата не се употребяват само когато самите устройства не работят заради някакъв механически проблем ", съобщи доктор Ирина Гайтаневска - шеф " Надзор на заразните заболявания ", СРЗИ.

А Емил ни споделя за още един проблем. Без да сканират документа, му споделят, че е недействителен.

" Не ми беше отразена ваксина номер 2 на документа. Обясних му, че е по-добре да ми сканира QR кода и той ще разбере, че аз имам сложена втора доза ", сподели Емил Панев.

Служителят обаче споделя, че няма такава опция, тъй като няма такова устройство. Така Емил е заставен да си направи тест.

Че този документ е годен, можем да проверим без даже да сме част от РЗИ, като просто изтеглим едно приложение за тази цел и по този начин виждаме, че документът е безусловно годен. Виждаме и по кое време са сложени дозите. Такова приложение има в съвсем всяка страна.

Практика или изключение е да се мине на това да се поглеждат за 2 секунди документите?

" По-скоро изключение ", изясни доктор Ирина Гайтаневска - шеф " Надзор на заразните заболявания ", СРЗИ.

Тримата пасажери и тези, които заснехме, съгласно РЗИ, са изключение, което ще бъде тествано.

" Можех да мина с елементарен празен бял лист, прегънат на две ", изясни Петър Петров.

" Така че пазете се и бъдете здрави! ", пожела Инна Стоянова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР