Още в първите минути на пленарното заседание днес лидерът на

...
Още в първите минути на пленарното заседание днес лидерът на
Коментари Харесай

Мария Габриел е номинирана за премиер, какви са шансовете за подкрепа?

Още в първите минути на пленарното съвещание през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съблюдава обещанието си и разгласи номинацията на ГЕРБ-СДС за министър председател – еврокомисарят Мария Габриел.

Очаква се тя да води диалозите за поддръжка с партиите

Габриел ще получи от президента Румен Радев в понеделник първия мандат за сформиране на постоянен кабинет в границите на 49-ото Народно заседание.

Шансовете да получи поддръжка от другите партии в Народното събрание разясняват в bTV Новините доцент Иво Инджов, учител по политически връзки, и Димитър Ганев, политолог от организация „ Тренд ”.

„ Шансът за кабинет с първия мандат е значителен – още през цялото време диалогът трябваше да е за държавно управление с първия мандат. Досега бяхме закрепени върху втория мандат “, разяснява Инджов.

Тя ще разиска опцията за поддръжка на държавно управление

По думите му има декларирана поддръжка под една или друга форма от страна на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия не отхвърля поддръжка за държавно управление, което е експертно и „ ИТН “ също дават позитивни сигнали, а фигурата на Мария Габриел работи за подобен тип поддръжка.

Според Ганев няма по какъв начин ПП-ДБ да поддържат първия мандат, тъй като това би било сериозна проверка на първичната им позиция.

Ще предложим неоспорим министър председател на следващия ден в Народното събрание пред водачите на всички партии, съобщи водачът на ГЕРБ

„ Ако изключим ПП-ДБ и „ Възраждане “, остава разновидността да се предложи кабинет, който разчита на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, както господин Инджов сподели. Вероятно това болшинство няма да е хомогенно по всички въпроси “, добави политологът.

За тематики, по които мъчно ще се схванат тези партии той даде за образец участието на България в Еврозоната и военната помощ за Украйна.

Гледайте целия диалог във видеото!   

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР