Още в първите дни след началото на инвазията в Украйна,

...
Още в първите дни след началото на инвазията в Украйна,
Коментари Харесай

Не искам да живея там: Руснаците, които напускат родината си

Още в първите дни след началото на нашествието в Украйна, 22-годишният Михаил бяга от Русия. Той взема решение да влезе незаконно в Европейския съюз, прекосявайки река в Босна и Херцеговина и по този начин да си проправи път през границата с Хърватия.

Успешното му прекосяване обаче е последвано от три несполучливи опита да влезе на територията на Европейски Съюз, споделя " The Moscow Times ".

„ Страхувах се от полиция, мечки, вълци и неналичието на вода. Беше доста горещо. В Хърватия има доста мечки и видях следите им на всички места “, споделя Михаил за пътуването си през Хърватия, където лагерува всяка вечер в гористи местности, с цел да не бъде открит от управляващите.

Десетки хиляди хора са избягали от Русия, след началото на съветската инвазия в Украйна, страхувайки се от всеобщи репресии, наборна войска, затворени граници и стопански компликации. Мнозина са решени да стигнат до Запада, където визовите ограничавания значат, че влизането е по-сложно.

Някои, като Михаил, подхващат последна стъпка да влязат в Европейски Съюз нелегално. Други обаче описват за разнообразни способи, в това число потреблението на потеклото на своите родители или баби и дядовци за кандидатстване за поданство.

Първоначално Михаил лети за Истанбул през март, откакто напуща дома си в южния съветски град Ростов на Дон, страхувайки се, че ще бъде извикан за военна работа. Въпреки това му е доста мъчно да се оправи финансово в Истанбул и осъзнава, че разноските по кандидатстване за позволение за престояване в Турция надвишават месечните му приходи. Затова той взема решение да пътува до Сърбия и да влезе незаконно в Европейски Съюз.

При първия си опит да премине границата с Хърватия той е арестуван от сръбската полиция.

„ След като престоях няколко дни в граничен пункт, се пробвах да мина още веднъж, само че бях заловен още по-бързо “, споделя Михаил пред " The Moscow Times ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР