Още в първите дни, след като Германия се сдоби с

...
Още в първите дни, след като Германия се сдоби с
Коментари Харесай

Д. Вонка: Германия загуби много време и не разви собствена визия за Европа

Още в първите дни, откакто Германия се снабди с ново държавно управление, проличаха обилни разграничителни линии сред трите партии - Християндемократическия съюз на Меркел, баварския Християнсоциален съюз и Социалдемократите.
Уважаваният немски публицист Дитер Вонка, участвал на изнесеното съвещание на държавното управление в Мезебург, разяснява в изявление за предаването „ Събота 150 “ по „ Хоризонт “:

" Заседанието беше належащо на съдружните сътрудници, с цел да си потвърдят взаимно тривиално известното - че са принудени да ръководят дружно, че нямаха различен потребен ход, с изключение на да възобновят огромната коалиция, само че и че могат да спорят между тях, без това да прилича на фамилна свада като предупреждение за бракоразвод. Управляващите осъзнават, че са изправени пред доста съществено тестване: Ако опитът с тази нежелана, само че само допустима коалиция се провали, това рано или късно ще докара до края на партийна система в Германия такава, каквато я познаваме “.

Зад размяната на остри реплики от страна на съдружните сътрудници се крие боязън от личния неуспех, разяснява журналистът.

„ Тайната на едно сполучливо държавно управление се крие в това, да подхваща тематики и проблеми, които може да реши по пътя на политическия дебат. Иначе казано, политиците би трябвало да владеят изкуството, да лишават страха на хората от незнайното бъдеще. В Германия единственият политик, който владее това изкуство, се споделя Ангела Меркел. Тя съумява да внуши на преобладаващото болшинство германци, че всичко е наред, а в случай че не е - че ще се оправи. За страдание, в редиците социалдемократите няма персона, която най-малко малко може да се приближи до обаянието, което има Меркел измежду германците “.

За мен едно е ясно - това е последният мандат на Ангела Меркел, като не изключвам опцията да се отдръпна даже по-рано . Социалдемократите, които обявиха, че на полувремето на мандата ще подложат обединението на инспекция, нямат силата да се отдръпват от държавното управление, тъй като към момента никой няма политическата рецепта за това, по какъв начин да се пребори с набиращата мощност разрушителна мощ на крайнодесните популисти. И по този начин Германия се оказа в нежеланата позиция, в която „ Алтернатива за Германия “ е освен най-голямата опозиционна мощ в страната, само че и е главната причина за съставянето на държавно управление от три партии, които са принудени да влязат в политически брак по сметка. За подобен брак може би даже е по-добре да не изкара целия мандат “.

Вонка назова „ двойствена игра “ оповестеното от ХСС желание да сътвори лична гранична полиция

„ За ХСС, който в избори взе участие независимо единствено в Бавария, запазването на безспорното болшинство е от основно значение. То е съществено застрашено от крайнодясната „ Алтернатива за Германия “. Затова до изборите от Германия не може да се чака изрично позициониране по въпроса с исляма “.

Журналистът разяснява, че бежанската политика на Германия „ не е станала недобронамерена, само че е доста резервирана във връзка с бежанците “:

„ Друго значимо решение е за вложението на големи суми в построяването на нова европейска гранична работа. Идеята е по този метод да се отблъскват бежанците още на външните граници на Европейски Съюз. Освен това Германия ще промени законодателството си, което се отнася до даването на леговище. Фронтекс ще може да връща бежанците по външните граници на Европейски Съюз по същите критерии, които са годни и навътре в съюза. За мен, това е началото на един развой за поврат в ценностната ни система, което изискуем на провежданата през последните две години безразсъдно отворена миграционна политика “.

В месеците на търсене на формула за нов кабинет Берлин е изгубил скъпо време, в което трябваше да създаде своята визия за бъдещето на Европейски Съюз, откакто френският президент Еманюел Макрон показа своята, разяснява уважаваният публицист Дитер Вонка:

„ Макрон приказва за автономия на еврозоната, за усилване на европейското ядро. Тези хрумвания обаче провокират неприятно възприятие в стомаха на немските консерватори, които се питат, каква ще е цената, която би трябвало да се заплати за този още по-тесен политически съюз. Защото концепциите на Макрон на процедура значат отдаване на суверенитет

Германия загуби доста време в опита си да сформира ново държавно управление и не разви своя лична визия за Европа. Така че Германия в действителност заплаща прекомерно висока цена за изгубените месеци, в които търсеше формулата за настоящия кабинет . А от Германия в Европа се чака доста повече от това да каже, дали харесва или не концепциите на Макрон. От Германия се чака да има свое виждане за бъдещето на Европейски Съюз. Според мен, трите ръководещи партии в Берлин просто нямат нужната мощ, с цел да изработят такава идея. Прекалено дълго време Германия не обръщаше внимание на паралелните процеси в Източна и Югоизточна Европа, а през днешния ден се оказва в нежеланото състояние, да е принудена от човек като Доналд Тръмп и поради наложения протест на Путин да бъде огромната безмълвна мощ в сърцето на Европа. Това е рисково за цяла Европа “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР