Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е

...
Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е
Коментари Харесай

Почитаме Св. Св. Кирил и Методий, а шест красиви имена трябва да почерпят

Още в най-старите български ръкописни книги, непокътнати до през днешния ден, е маркирана паметта на светите братя – 14 февруари за св. Кирил и 6 април за св. Методий. За техния общ празник, 11 май, най-ранният непокътнат спомен е от XII век.

Тази дата се празнува и през идващите епохи като църковна възхвала, а през годините на българското възобновление се трансформира и в гражданско празненство, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа самостоятелност, просвещение и национално въздигане. През 1857 година стартира постоянното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е проведено от Найден Геров през 1851 година в Пловдив.

Днес 11 май се празнува като църковен празник на двамата свети братя, до момента в който 24 май се утвърждава като празник на българската култура и на славянската просвета.

Светите братя Константин и Методий – основатели и разпространители на първата славянска писменост – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространение на християнството измежду славяните. Обявени са за съпокровители на Европа дружно със св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Днес имен ден честват всички с имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР