Още в началото на 2024 г. ще има огромна инвестиция

...
Още в началото на 2024 г. ще има огромна инвестиция
Коментари Харесай

Министър Богданов: Още в началото на 2024 г. ще има огромна инвестиция от 600 млн. евро в автомоблината индустрия у нас

Още при започване на 2024 година ще има голяма инвестиция от 600 млн. евро в автомоблината промишленост у нас. Към момента западноевропейският вложител, който има няколко индустриални местоположения в Европа и опит в България, обмисля с страната две благоприятни условия да ситуира производството си: в Северна България - към Русе, или в региона на Стара Загора.

Това заяви в изявление за БТА министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Кампанията " Достъпно за вас "

Министър Богданов регистрира като сполучлива акцията на ведомството за трайно понижаване на цените на хранителни артикули от първа нужда. Започнахме с три стопански оператора и 200 обекта в страната, а в този момент те са към този момент над 450, като в последната седмица се включи още една огромна верига, сподели министърът и означи, че това значи, че акцията към този момент е покрай повече жители. Сред трайно ниските цени на артикули от дребната потребителска кошница той уточни тези на олиото - сред 2 и 2,30 лв., яйцата - към 38 стотинки, при захарта, ориза. Очаква се акцията да продължи най-малко до май, само че по думите на Богданов към този момент има индикации, че тя ще се резервира и по-късно. Следващият стадий на акцията планува създаването на интерактивна карта, от която потребителите да откриват нужния артикул в съответния непосредствен магазин. На дневен ред остава и разширението на самодейността, като има индикации, че от 2024 година в акцията на Министерството ще се включат и изделията от фармацията.

Цените на бензина и възможната продажба на рафинерията

Министър Богданов сподели, че в случай че няма обилни разтърсвания на международните пазари, не се чака да има скок на цената на бензина следващата година. През октомври и ноември даже имаше понижение на цените, вярата ни е този тренд да се резервира и през идната година, сподели Богданов. Той подсети, че през последните месеци е създаден проект и график по отношение на отпадането на дерогацията за съветски нефт. Ние продължаваме диалози с европейските ни сътрудници, както във връзка с контрола на износа на нефтените артикули, тъй като България няма по какъв начин сама да се оправи с този развой, по този начин и във връзка с бъдещите доставки на първични материали за рафинерията, сподели икономическият министър.

Той заяви, че с изключение на към този момент декларираното от " Лукойл " в медиите желание да беседва с евентуален покупател, сходно официализирано желание не е било изпратено до държавното управление. По думите на икономическия министър обаче евентуален интерес към рафинерията не липсва. Важното обаче е страната да има дейна роля в процеса, с цел да може да отбрани този основен за национална ни сигурност актив и той да не попадне в недобросъвестни ръце, сподели икономическият министър. Трябва да излезем от тази взаимозависимост, която сме имали през последните 15 години, съобщи Богданов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР