Още в края на май сателитни снимки на пристанището в

...
Още в края на май сателитни снимки на пристанището в
Коментари Харесай

Кражби за милиони: как Русия плячкосва житото на Украйна

Още в края на май сателитни фотоси на пристанището в Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим демонстрираха десетки камиони, паркирани покрай транспортен съд. Според вестник " Уолстрийт Джърнъл " те са товарили крадено украинско зърно. Руски боец, който е карал един от камионите, е разказал следното пред публицисти: " Камионът първо остава отвън пристанището. Друг водач го вкарва вътре и товари пшеницата на кораба. Това е всичко. Така се пълнят два огромни кораба ".

През май Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че три съветски кораба са обвинени, че транспортират крадена украинска пшеница. Русия отхвърли обвиняванията. Според изследвания на публицисти от разнообразни медии тези плавателни съдове, както и други, плаващи под сирийски байрак, са част от контрабанден маршрут. Той води от окупираните от Русия територии в южната част на Украйна през анексирания Кримски полуостров към Сирия.

Полина Иванова, публицист от " Файненшъл Таймс ", изяснява, че този канал явно е проведен от страната: " Запорожие и Южна Украйна са житницата на страната. След като съветските войски окупираха региона през март и го сложиха под собствен надзор, те доста бързо сътвориха нещо като полуправителствени организации към окупационните органи, които се занимават с търговията на зърно. "

Щети за милиони

Предполага се, че началната точка на контрабандния канал е Камянка-Днипровска, близо до окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. Там се намира един от най-големите хранилища за зърно в района. Има сведения, че няколко камиона без регистрационни номера са товарили зърно точно на това място. Върху тях е била изобразена буквата Z - признакът на съветската война против Украйна. Руски боец е разказал пред публицистите следното: " Около 15 камиона бяха. Карах бял камион „ Камаз “. Пристигнах сутринта на 21 или 22 май. Натоварихме зърното и потеглихме ".

Журналисти са разкрили доказателства за контрабандата на зърно и на други места в окупираната Южна Украйна. Групи в " Телеграм " набират водачи за към 20 маршрута. Повечето от тях водят от следените от Русия райони към Крим. Открити са документи, от които проличава, че окупационните управляващи са конфискували пшеница.

Нанасят се загуби за милиони на страдащата стопанска система на Украйна, споделя Николай Горбачов, ръководител на Украинската асоциация на зърнопроизводителите: " По наши оценки от началото на войната в Украйна досега Русия е изнесла към половин милион тона зърно. Около два милиона тона към момента се намират в следените от Русия територии и следва да бъдат изнесени. Опитват се да ги скрият. Опитват се да ги пренесат през съветските граници, освен през Крим, само че и към Донецк. "

Русия явно прикрива обири на зърно

Полина Иванова и сътрудниците ѝ от " Файненшъл Таймс " също стигат до извода, че Русия се пробва да прикрие обири на зърно. Те откриват още, че корабите понякога са изключвали намиращите се на борда им устройства за локализация, че в намерено море пшеницата явно е била излъчена от един транспортен съд на различен, както и че постоянно се фалшифицират документи.

Иванова споделя следното: " Попаднахме на два съвсем идентични комплекта документи, свързани с доставките на зърно. В единия от документите се показва, че зърното е от окупираните територии на Украйна, в това число от региона Запорожие. В другия документ въобще не се загатва Украйна, а се твърди, че зърното е от Самарския район в Русия ".

По този метод за митническите чиновници става извънредно мъчно да разкрият контрабандата. Но Николай Горбачов от Украинската асоциация на зърнопроизводителите е уверен, че рано или късно Русия ще би трябвало да заплати репарации за кражбите на зърно. Дори имената на моряците от корабите били известни на украинските управляващи.

Автор: Ребека Барт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР