Още в детството си Св.Николай е бил пример на добродетелност

...
Още в детството си Св.Николай е бил пример на добродетелност
Коментари Харесай

Чудесата на Свети Никола

Още в детството си Св.Николай е бил образец на нравственост и аскетизъм. През целия си живот се отхвърля от материалните облаги и ги раздава на бедните.

След избирането му за свещеник на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му каузи непрестанно се множат.

По време на пътуването му до Божи гроб мощна стихия застига кораба и убива един от моряците. С кротка и откровена молитва към Бога, Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.

Друго поверие раказва, че Свети Николай избавил една пробита лодка от поглъщане като запушил дупката с шаран.

Популярни са и други добродетелни каузи на светеца. Например, когато един паралия с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията скрито му подхвърлил три кесии със злато и по този начин избавил девойките от ужасна орис. Той откупувал и други хора от иго.

Своята най-известна доброта Николай Чудотворец направил в родния си град Петра. Един състоятелен и уважаван жител внезапно се разорил и не можел да омъжи трите си дъщери.

Св. Николай още същата нощ подхвърлил през прозореца на бедняка огромна торбичка със злато. Като се събудил на сутринта, бащата не могъл да повярва на очите си – посред стаята блестели жълтици.

Скоро омъжил най-голямата си щерка за добър момък. Подир време Св. Николай подхвърлил още една торбичка в дома на разорения и по този начин била задомена и втората дъщеря. “Милостиви Боже, замолил се признателният татко, покажи ми тоя покровител! ”

Скоро желанието му било изпълнено. Една тъмна нощ беднякът дочул по какъв начин някой отваря прозореца и през него за трети път влетяла цялостна със злато торбичка.

Стопанинът скочил, затичал след непознатия и когато го настигнал, познал Св. Николай . Коленичил пред него и споделил: “Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана бедняк или апаш. Благодаря ти, че ме резервира от грях! ”

По-късно разореният човек станал риболовец и при всяка хваната риба, целувайки я, казвал: “На Свети Николай Чудотворец! ”

Оттогава на 6 декември си хапваме риба и най-много шаран, символизиращ силата и добротата.

Поверието споделя, че когато се прави нова лодка, в нея би трябвало да се вгради икона на Св.Николай . Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

С иконата на светеца дамите на риболовците излизали по време на морска стихия на брега и я потапяли до три пъти във водата като проклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

В предишното и риболовците не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото покровителство. С името на Свети Николай е обвързвано възникването на с.Черноморец.

Допреди няколко десетилетия селото носеше името Свети Никола , признато от създателите му поради донесена от морето икона с лика на Чудотвореца.

Легенда споделя и за възникването на манастир край с.Емона. Според нея, един път, както се разхождал по Стара планина, светецът бил подгонен от турска потеря.

Той хукнал към морето да дири избавление, а земята пред него растяла и се вдавала все по-навътре в морето. Там, където спрял, след време локалните богомолци издигнали манастир с неговото име – като цитадела против нашествениците.

Вариант на тази легенда е прочут и по северното Черноморие и споделя за появяването на нос Калиакра и на намиращия се на север от него нос Свети Никола .

Според националния фетиш към Св.Никола , той се явява още и като фамилен и фамилен настойник, като страж на дома, парцела, стоката, рода.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР