Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с

...
Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с
Коментари Харесай

Започна подготовката за възстановяване на щетите от наводненията

Още на следващия ден стартират срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, потърпевши от наводненията през миналите седмици. Министър Калин Стоянов управлява Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, която в най-кратки периоди би трябвало да отпусне средства за възобновяване на вредите.


Правителството има желание да финансира планове за предварителна защита на бедствия регулярно, а освен по време на рецесии. Премиерът акад. Николай Денков разпореди на министър Стоянов да създаде ясна и транспарантна методика за оценка и приоритизиране на настояванията към междуведомствената комисия. „ Много е значимо тя да работи непрекъснато, като стартираме да отстраняваме проблемите от най-рисковите места “, акцентира министър-председателят на съвещанията на регионалните спешни щабове във Враца и Монтана, в които се включи персонално.

С кметовете по места и с регионалните шефове министър председателят разиска опциите за предприемане на повече дейности за попречване на сходни спешни обстановки. Акад. Денков беше безапелационен, че държавното управление ще води регулярен разговор с локалната власт, с цел да се вземат съответни ограничения като разчистване на речните корита и създаване на насипи, където е належащо.

Най-критичният интервал в засегнатите от наводненията райони е преминат и с помощта на положителната съгласуваност сред институциите са предотвратени по-сериозни обстановки, стана ясно на съвещанията. Акад. Денков благодари на всички за бързата и съответна реакция, като означи особено ролята на регионалните шефове, кметовете, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и Българската войска. Той оцени високо също труда на държавното сдружение „ Напоителни системи “, Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Министерството на околната среда и водите.


Премиерът изрази благодарност и към чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне, които от първия ден работят на терен за оценка на потребностите на потърпевшите семейства. Целта е обезщетенията по линия на Министерството на труда и обществената политика да бъдат изплатени още в границите на сегашния месец. Остава нараснало вниманието към обитаемоте места в сериозните точки.

Министър-председателят видя провалите върху инфраструктурата в с. Хайредин, както и последствията от бедствието в наводнена локална кравеферма. Заради планувано изпускане на язовир Огоста нощес там са били превантивно евакуирани жителите на девет къщи, а също по този начин стада със селскостопански животни. Днес към този момент всички са още веднъж в домовете си.

В днешната обиколка на засегнатите региони дружно с премиера акад. Николай Денков се включиха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР