Още утре досегашният заместник на Димитър Радев - Калин Христов,

...
Още утре досегашният заместник на Димитър Радев - Калин Христов,
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Коалицията се разбра - Калин Христов става шеф на БНБ

Още на следващия ден досегашният заместител на Димитър Радев - Калин Христов, ще бъде препоръчан в Народното събрание за нов гуверньор на Българска народна банка. Кулоарните диалози минаха през най-малко 4 имена, само че на незабавна среща през днешния ден съдружните сътрудници са се обединили към кандидатурата на Христов, научи Lupa.bg. До час ще се организира парламентарен председателски съвет, на който да се посочи по кое време кандидатурата ще бъде сложена в зала.

До конфилка в Украйна за поста се спрягаха имената главно на братятя Михови - Илиян и Валентин - икономисти - единият учител в INSEAD, другият - съучастник на близкия до Владимир Путин украински олигарх Ринат Ахметов. Вместо тях от " Промяната " и Демократична България се върнаха на проектите от предишното лято новият шеф да е досегашният заместител на Радев.

Кандидатурата е подкрепена и от Има Такъв Народ, откакто партията на Слави изтегли своя любимец за поста - Любомир Каримански. За отплата на финансовия специалист партьорите са се споразумели да предложат да оглави Комисията по финансов контрол.

Калин Христов е вицегуверньор на Българска народна банка към този момент близо 14 години - от октомври 2009 година, като управлява и ръководство " Емисионно ". По създание то съставлява валутния ръб на страната.

Цялата му кариера минава в Българска народна банка, като преди този момент до 2009 година е консултант на шефа на централната банка Иван Искров. През 2013 година е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Плевенчанинът Калин Христов приключва през 1996 година макроикономика в УНСС. От февруари 1997 до декември 2000 година е помощник в катедра „ Икономика “ на УНСС. В интервала януари 2001 и декември 2004 година е основен помощник в катедра „ Финанси “ на същия университет. От октомври 1997 до септември 2001 година е специалист в дирекция „ Икономически проучвания и прогнози “ в Българска народна банка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР