Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия

...
Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия
Коментари Харесай

Николов пред bTV: Питаме Брюксел дали плащането в рубли нарушава европейските санкции


Още на следващия ден България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли без това да нарушава европейските наказания. Това заяви извънредно пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа опция да заплаща за газ в съветската валута, само че ще изчакаме мнението на Еврокомисията.

Новината на „ Ройтерс “, че Германия и Италия ще заплащат на Москва, като отворят сметки в рубли, енергийният министър разяснява по този начин: „ Нивото на взаимност и обединеност би трябвало да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще забележим какви ще са резултатите върху цялата система “.

Заради отхвърли да имат сметка в рубли България, Полша и Финландия към този момент са със спрени доставки на синьо гориво от „ Газпром “.

Пред bTV депутатът от Политическа партия Венко Сабрутев изрече подозрения, че Рим и Берлин ще заплащат за съветския газ посредством сметки в рубли.

„ Ако Германия направи заплащане в рубли, което подлагам под подозрение, огромно подозрение, само че въпреки всичко в случай че се случи Германия е доста по-голяма стопанска система, доста по-зависима. Твърдо ще има общо договаряне на цените “, разяснява Сабругев.

По думите му ще бъде неточност, в случай че България ревизира позицията си и да отвори сметка в рубли.

От уеб страницата на Българска социалистическа партия излиза наяве, че вицепремиерът Корнелия Нинова счита, че „ България би трябвало да възобнови доставките с „ Газпром “.

„ В момента страната ни изрично не може да се оправи без съветски газ и нефт. Искаме да се откри разговор с „ Газпром “ и да се продължи с доставките “, написа в позицията на Нинова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР