Още три адвокатски колегии, включително и русенската, в която е

...
Още три адвокатски колегии, включително и русенската, в която е
Коментари Харесай

Увеличават се адвокатските колегии срещу избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия

Още три адвокатски колегии, в това число и русенската, в която е вписана Десислава Атанасова, се оповестиха срещу избора ѝ за парламентарен арбитър. Адвокатите недоволстват освен против инсталирането на знаковата фигура от ГЕРБ в Конституционния съд, само че и против избора на пенсионирания висш арбитър Борислав Белазелков, написа СЕГА.

Висшият адвокатски съвет пък в това време прикани новоизбраните за конституционни съдии да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им, а Народното събрание - да анулира решението си за избор заради явната му противоконституционност.

Атанасова и Белазелков бяха номинирани по едно и също време от водачите на така наречен сглобка. Затова и изборът им беше превдварително решен. Освен това в очевидно нарушаване Народното събрание записа в решенията си за избора им, че те ще изкарат в Конституционен съд цялостен 9-годишен мандат. Това няма по какъв начин да стане, защото Народното събрание забави с повече от 2 години запълването на квотата си в Конституционен съд, по тази причина и Атанасова и Белазелков няма по какъв начин да бъдат конституционни съдии с цялостен 9-годишен мандат. Това е едно от основанията за негодуването на юристите, както и президентът Румен Радев да нападна решенията на Народното събрание за избора им пред Конституционния съд. Конституционен съд обаче няма да се произнесе по настояването преди петък, когато е клетвата на двамата. След това няма никаква спънка те да вземат участие в делото (ако въобще питането бъде позволено до разглеждане).

" Народното събрание единствено официално съблюдава процедурата, само че всъщност легитимира авансово взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии. Прякото лъчение на чуването на претендентите не докара до действителна бистрота на избора. Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на разискването на кандидатурите представителите на правната общественост - адвокатурата, висшите съдилища и университетските среди. Демокрацията е учредена на правила, само че видимо формалното им съблюдаване я обезсмисля ", се споделя в позицията на Висшия адвокатски съвет, който поддържа мненията на колегиите по места.

С новите три колегии - софийската, тази на Пазарджик, както и русенската, към този момент позицията против Атанасов и Белазелков е подписана от 17 от общо 27 адвокатски съвета в страната. Още през вчерашния ден позицията беше подкрепена от адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Софийският адвокатски съвет надгражда позицията с допълнението, че са изключително рискови претекстовете на Народното събрание, че Конституционният съд бил политически орган и по тази причина било значимо неговите членове да имат политически опит. " Подобен " прочит " на Конституцията е освен погрешен, само че и нездравословен, защото директно нарушава правилата на правовата страна ", се споделя в мнението на софийските юристи. Според тях Народното събрание си разрешава демонстративно и необмислено да нарушава законите и Конституцията.

Адвокатите изясняват, че за Конституционен съд са подобаващи хора, които действително са упражнявали правна специалност и са отстоявали върховенството на правото и справедливостта. " Това не може да се заобиколи или подмени с " пояснения " за съществуване на политически опит и на адвокатски стаж, насъбран официално като резултат от членуване в адвокатска гилдия, без действително да е упражнявана адвокатска специалност ", пишат те, явно визирайки Атанасова.

Според тях предрешеността и бързината, с която се организира процедурата, макар подозрението за съвместимостта на претендентите с конституционните условия, неприятно припомня чувството оставено в обществото през 2019 година при избора на Иван Гешев за основен прокурор. " Тогавашният избор, осъществен без да се чуе гласът на правната общественост и адвокатурата, докара до тежка институционална рецесия и разрушение на доверието в институцията Главен прокурор, последствията от която още дълго ще бъдат преодолявани ", споделят юристите и се надяват това да не се повтори и в този момент при попълването на състава на Конституционен съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР